Ga naar de inhoud
In de etalage

Overname Grubhub bezorgt Just Eat Takeaway strop van 3 miljard

Het kantoor van Just Eat Takeaway.com aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Beleggers waren al langer ontevreden over de overname van het Amerikaanse maaltijdbezorgbedrijf Grubhub door Just Eat Takeaway. En ze hebben gelijk gekregen. Het Nederlandse bedrijf schrijft maar liefst 3 miljard euro af op de aankoop en lijdt daarnaast ook nog een flink verlies.

Just Eat maakte 500 miljoen euro verlies op het bezorgen van maaltijden. Dat werd mede veroorzaakt doordat het bedrijf 7 procent minder bestellingen binnenkreeg ten opzichte van de eerste zes maanden van 2021 doordat de coronamaatregelen werden opgeheven.

Prijzen verhoogd

Door de prijzen te verhogen slaagde Just Eat Takeaway er wel in om dit gemis aan inkomsten goed te maken. En dat zorgt er mede voor dat het goed op weg is om winstgevend te worden, meldt het bedrijf

Hoe
Lees ook:
Hoe succesnummer Just Eat Takeaway keihard onderuit ging

Het management onder leiding van oprichter en topman Jitse Groen verwacht dat het bedrijf volgend jaar een winst zal boeken, weliswaar voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen.

Grubhub in de etalage

En in dat laatste woord zat in het afgelopen halfjaar de pijn met de afschrijving van 3 miljard euro op de overname van Grubhub. Die was nodig omdat de algehele waardering van beleggers van de maaltijdbezorgbusiness is gedaald en omdat het bedrijfsonderdeel op papier minder waard is geworden vanwege de gestegen rente en de onrust op financiële markten. 

Het bedrijf onderzoekt of het van de overname af kan, door Grubhub deels of in zijn geheel te verkopen. Daarnaast wil de bedrijfsleiding geld ophalen met de verkoop van het belang in iFoo, als er een goede aanbieding komt op 33 procent van de aandelen in de Zuid-Amerikaanse branchegenoot.

Tweede
Lees ook:
Tweede man Just Eat Takeaway geschorst na beschuldiging wangedag

De geschorste operationeel directeur Jörg Gerbig is weer in genade aangenomen. Zijn herbenoeming werd begin mei op het allerlaatste moment afgeblazen naar aanleiding van een interne klacht wegens wangedrag aan zijn adres. 

Deze klacht is onderzocht door een externe expert en 'gebaseerd op de uitkomst' ervan kan Gerbig verder in zijn rol, meldt het bedrijf

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief