Ga naar de inhoud
Winkel eerder dicht

Vlaggenschip Bijenkorf schrapt helft koopavonden om personeelstekort

De Amsterdamse vestiging van de Bijenkorf. Beeld © ANP

De Amsterdamse vestiging van De Bijenkorf gaat de komende weken drie van de zeven koopavonden schrappen als gevolg van personeelstekort. Vakbond FNV wil dat meer winkels blijvend eerder dichtgaan. "Wat ons betreft is dit het keerpunt."

Een woordvoerder van De Bijenkorf bevestigt tegenover RTL Z dat de Amsterdamse winkel de komende drie weken drie dagen per week eerder dicht gaat.

Eerder dicht

De warenhuisketen telt zeven Nederlandse vestigingen, waarvan de Amsterdamse winkel normaliter zes van de zeven dagen tot 21 uur 's avonds is geopend. Zondag sluit de winkel - de eerste, grootste en meest luxueuze vestiging van de keten - om 20 uur. 

Vanaf volgende week halveert De Bijenkorf het aantal koopavonden. De winkel gaat maandag, dinsdag en woensdag om 19 uur dicht.

Creatief
Lees ook:
Creatief met personeelstekort: 'Mijn inbox puilt uit van aanmeldingen'

"In verband met de vakantieperiode heeft onze winkel in Amsterdam de komende drie weken vier koopavonden in plaats van zeven", laat een woordvoerder van De Bijenkorf weten. "Zo kunnen we met een kleinere bezetting toch het serviceniveau bieden dat onze klanten van ons gewend zijn."

Oproep:

Sta jij ook ineens voor een dichte deur bij je buurtsuper, groentewinkel of snackbar? Laat het ons weten via de mail

Avondje met gezin

Vakbond FNV Winkelstraat juicht de maatregel toe. "De FNV dringt al langer aan op normale winkeltijden, zodat werknemers meer grip krijgen op hun vrije tijd en ook eens een avondje kunnen doorbrengen met hun gezin", zegt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen.

Airco
Lees ook:
Airco aan, winkeldeuren dicht: moet dat ook in Nederland verplicht worden?

Vermeulen roept De Bijenkorf en andere winkels zelfs op om structureel eerder dicht te gaan. "De Bijenkorf is trendsetter als het gaat om het oprekken van de winkeltijden", aldus de bestuurder. "Wat ons betreft is deze afbouw van de koopavonden in Amsterdam het keerpunt, en het startpunt van een landelijke discussie over de winkeltijden."

Volgens haar 'past de normalisering van de winkeltijden op veel manieren in de huidige tijdgeest', waarin bedrijven te maken hebben met personeelstekorten en maatregelen moeten nemen om energie te besparen.

Bonussen

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Bijenkorf met maatregelen rond personeelsschaarste in het nieuws komt.

Vorige week werd bekend dat het warenhuis 39 sleutelmedewerkers een extra bonus van gemiddeld 20.000 euro heeft geboden, om te voorkomen dat zij als gevolg van de krappe arbeidsmarkt worden weggekocht door de concurrentie.

De
Lees ook:
De Bijenkorf paait belangrijke werknemers met 767.000 euro aan extra bonussen

In andere handen

De Bijenkorf maakte jarenlang met de HEMA en V&D deel uit van het winkelconglomeraat Vendex/KBB. Nadat investeerders die retailgigant van de beurs hadden gehaald en opgesplitst, kwam de Bijenkorf in 2011 in handen van het Britse warenhuis Selfridges, eigendom van de vermogende Canadese ondernemersfamilie Weston.

Eind vorig jaar verkocht die familie Selfridges inclusief de Bijenkorf aan het Thaise winkelconcern Central Group en het Oostenrijkse vastgoedbedrijf Signa. Die verkoop moet nog worden afgerond.