Ga naar de inhoud
Ooit succesvol, nu failliet

Corona en inflatie nekken hip horecahuis achter Happyhappyjoyjoy

Tot eind 2020 bezat IQ Creative ook de Supperclub-formule. Beeld © ANP

Het ooit succesvolle horecabedrijf IQ Creative van ondernemer Bert van der Leden is failliet. Een combinatie van corona, stijgende inkoopprijzen en personeelstekorten is het bedrijf naar eigen zeggen fataal geworden. Op zijn hoogtepunt in 2018 bezat het bedrijf twaalf hippe clubs en restaurants in Amsterdam, zoals de Supperclub en Happyhappyjoyjoy.

De afgelopen jaren was het bedrijf wel al behoorlijk afgeslankt. Curator Krijn Hoogenboezem bevestigt het faillissement tegenover RTL Z.

Bekende horecagelegenheden

IQ Creative ontstond in 1999 toen de Amsterdamse horecatycoon Bert van der Leden de bekende Amsterdamse nachtclub Supperclub overnam.

Onder de paraplu van IQ Creative ging de ondernemer vervolgens ook andere succesvolle horecaformules ontwikkelen, zoals de restaurantketens Happyhappyjoyjoy en Envy. Ook nam het bedrijf belangen in gevestigde formules, zoals in 2012 in café de Heineken Hoek aan het Leidseplein.

Faillissement

Maar het ooit succesvolle bedrijf is nu dus plotseling failliet. Curator Hoogenboezem bevestigt dat het horecabedrijf vorige week woensdag uitstel van betaling kreeg, en dat gisteren het faillissement werd uitgesproken.

De curator zegt zelf nog geen diepgravend onderzoek te hebben gedaan naar de oorzaken van het bankroet, maar wel een eerste indruk te hebben.

"Door het bedrijf is mij verteld dat het faillissement te wijten is aan een combinatie van factoren. Corona had natuurlijk een grote impact. Dat kwam extra hard aan doordat de vestigingen beschikken over weinig buitenruimte, dus weinig terrasruimte. Ik ben op de locatie op de Ceintuurbaan geweest; daar zet je inderdaad geen terras voor 100 mensen neer."

Alles duurder

Daarnaast hebben de economische ontwikkelingen van het laatste halfjaar een rol gespeeld, hoorde Hoogenboezem. "Door de inflatie zijn de prijzen van voedsel en energie en dergelijke gestegen. En er was sprake van een personeelstekort en hogere lonen."

Horeca
Lees ook:
Horeca mag weer open, maar voor deze restaurants komen versoepelingen te laat

De curator benadrukt dat enkele vroegere formules en deelnemingen van het horecabedrijf niet in het faillissement vallen. Eind 2020 verkocht IQ Creative al de formules Supperclub, Supperclub Cruise en Bar Rouge aan een andere ondernemer. Die hebben dus geen last van het bankroet.

Geen last

"Dat geldt ook voor het restaurant Wolf Atelier, waarin het bedrijf een deelneming heeft. En de vestiging van Happyhappyjoyjoy aan de Zuidas, dat van een franchisenemer is."

Wel vallen de andere restaurants van Happyhappyjoyjoy en het onlangs heropende Envy in de failliete boedel. Volgens de curator is het nog te vroeg om uitspraken te doen over een eventuele doorstart.

"De locaties zijn populair, dus die zullen beslist wel weer gevuld worden. Maar of dat ook door dezelfde restaurants is, weet ik nog niet. We moeten daarvoor de biedingen afwachten."

Horecabedrijf wankelde al langer

Uit de meest recente jaarrekening die IQ Creative begin deze maand deponeerde bij de Kamer van Koophandel blijkt dat het horecabedrijf er eind 2020 financieel al niet best voor stond.

Met een negatief eigen vermogen van bijna 650.000 euro was het bedrijf destijds al technisch failliet. Opmerkelijk is dat een - in die gevallen gebruikelijke - paragraaf over 'onzekerheden over de continuïteit van de onderneming' in de jaarrekening ontbreekt.

Bovendien ging in de zomer van 2020 de vestiging van Happyhappyjoyjoy in Amsterdam-Oost al failliet. Op die locatie kwam er geen doorstart. Eind dat jaar werden de formules rond de Supperclub afgestoten.

Overigens waren niet alleen corona en de recente economische tegenwind de oorzaken van de problemen, want ook eind 2019 was het eigen vermogen van IQ Creative al bijna een half miljoen euro negatief.