Ga naar de inhoud
Vloeibaar gas omzetten

Opluchting voor Gasunie: twee LNG-contracten binnen

Een van de drijvende LNG-terminals in de Rotterdamse haven. Beeld © Gasunie

Een gelukje voor minister van Financiën Sigrid Kaag. Gasunie heeft twee contracten binnengesleept voor het gebruik van twee drijvende LNG-terminals. Die had het staatsbedrijf al gehuurd, maar er waren nog geen klanten. Aan dat risico hing een prijskaartje van 50 miljoen.  

Omdat het kabinet veel belang hecht aan het vergroten van LNG-verwerkingscapaciteit om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas, was Kaag bereid garant te staan voor dit bedrag. LNG staat voor Liquified Natural Gas, vloeibaar gas. 

De 50 miljoen zou Gasunie moeten betalen aan de verhuurder van de drijvende LNG-terminal als het gasbedrijf voor 1 juli zou besluiten om de huur af te zeggen. Bij het sluiten van de huurovereenkomst begin mei werd dit afgesproken voor als Gasunie er niet in zou slagen om partijen te vinden die de terminal willen gebruiken. 

Tweede
Lees ook:
Tweede drijvende LNG-terminal op koers naar Eemshaven

Die zijn er nu wel, maakt Gasunie vandaag bekend. Het gaat om een dochterbedrijf van Shell en het Tsjechische gasbedrijf ČEZ. Samen gaan de twee bedrijven 7 miljard kubieke meter LNG omzetten naar gas dat geschikt is voor het Nederlandse gasnetwerk. 

Zwarte cijfers

Voor de nog openstaande capaciteit, 1 miljard kubieke meter, gaat het bedrijf 'binnenkort met andere marktpartijen in contact'. De twee deals die het bedrijf nu heeft zijn in ieder geval genoeg voor Gasunie om winst te maken op te maken op de huur van de twee schepen. Het bedrijf verwacht in ieder geval uit de kosten te komen, laat een woordvoerder van het staatsbedrijf weten.

De twee terminals zullen eind augustus aankomen in Rotterdam, verwacht Gasunie. Als ze beide op volle kracht draaien zijn ze samen met de LNG-terminal in Rotterdam goed voor het produceren van 60 tot 65 procent van wat er jaarlijks aan gas in Nederland wordt gebruikt. 

Zo bewaar je windenergie op volle zee:

04:08