Kan 1,2 miljard extra worden

Miljard meer winst voor Shell dankzij torenhoge benzineprijzen

07 juli 2022 11:02 Aangepast: 07 juli 2022 11:57
De benzineprijzen bij een tankstation op 1 juni 2022. Beeld © ANP

Olie- en gasconcern Shell rekent in het tweede kwartaal op een winst die alleen al door de hogere marges op brandstofproductie 1 miljard dollar (980 miljoen euro) hoger zal uitvallen dan in de voorgaande periode. In een tussentijdse handelsupdate zegt Shell dat dit te danken is aan de torenhoge benzineprijzen in verschillende landen.

De marge op het raffineren van olie liep in de meetperiode op tot 28 dollar per vat. In de eerste drie maanden was dat slechts 10 dollar. Daardoor verdient Shell tussen de 800 miljoen en 1,2 miljard dollar meer in vergelijking met de voorgaande periode.

Meevallerbelasting

Dit soort megawinsten door hoge brandstofprijzen zorgen in sommige landen voor flink wat verontwaardiging. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld moeten olie- en gasbedrijven tot en met 2025 extra belasting over hun winst betalen. Dit wordt gedaan om de stijgende kosten voor de Britse bevolking te compenseren.

In Nederland wordt er ook gekeken naar een naar een zogenoemde meevallerbelasting, ook wel bekend als 'windfall tax', voor energiebedrijven. Maar die komt er niet. Zo'n extra belasting op excessieve winsten is op korte termijn niet mogelijk en kent 'een aantal knelpunten', liet het kabinet vorige week weten. 

Het is onder andere moeilijk om te berekenen hoeveel winst er precies extra is gemaakt in Nederland. Daarnaast heeft de Belastingdienst twee jaar nodig om zo'n extra belasting in te voeren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorlopig geen extra belasting op hoge winsten energiebedrijven

Strop door terugtrekking uit Rusland 

Shell wordt ondertussen ook opgezadeld met een flinke kostenpost nu het de resultaten van een Russisch gasproject in Oost-Siberië niet meer in de cijfers opneemt. In de update zegt Shell te rekenen op een verlies van tussen de 300 miljoen en 350 miljoen dollar, omdat het de resultaten van het Sakhalin-gasproject schrapt.

Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland vanwege de inval beloofde Shell eerder zich uit Rusland terug te trekken. In het tweede kwartaal van het jaar zal een en ander al te merken zijn in de handelsresultaten voor gas. Die vallen naar verwachting lager uit dan in het eerste kwartaal. Ook rekent Shell op eenmalige lasten tot circa 200 miljoen dollar. Deze kosten houden verband met afboekingen op putten, voorzieningen en commerciële schikkingen.

Ook de productie van olie-equivalenten zal iets lager uitvallen dan voorzien. Dat komt onder meer door extra onderhoudswerkzaamheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell bouwt groene waterstoffabriek in Rotterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van