100 problemen

Werkgevers: Nederland loopt vast, laat ondernemers helpen

06 juli 2022 10:55 Aangepast: 06 juli 2022 11:26
Een parkeerplaats voor vrachtauto's langs de A4 bij Schiphol. Beeld © ANP Foto

Nederland loopt op meerdere fronten vast, signaleert werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ambities op het gebied van verduurzaming, de aanleg van wegen en de bouw van nieuwe woningen komen in gevaar, onder andere door de stikstofproblematiek en trage regelgeving. De organisatie roept het kabinet dan ook op om samen met ondernemers naar oplossingen te zoeken.

De verschillende regio-afdelingen van VNO-NCW hebben bij voorzitter Ingrid Thijssen aan de bel getrokken en zij zet hun noodkreet nu door naar de regering. "Onze gezamenlijke ambities op onder andere het gebied van duurzaamheid, bereikbaarheid en woningbouw komen in gevaar", schrijft ze in een brief aan premier Mark Rutte.

Stroomnetwerk overvol

In een lijst met zo'n honderd voorbeelden sommen de ondernemers en bedrijven op welke projecten door het hele land nu (nog) geen doorgang kunnen vinden. Onder meer door de stikstofproblematiek, het overvolle stroomnetwerk, trage vergunningverlening en personeelstekorten.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpak van knooppunt Hoevelaken en andere snelwegen, een gebrek aan truckparkings en de elektrificatie van de spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond (Maaslijn) die stukken duurder uitvalt door hogere grondstofprijzen. Maar ook een heel specifiek voorbeeld van een wooncomplex in Midden-Brabant waarvan de lift niet kan worden aangesloten op het stroomnetwerk omdat dat overvol is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabant en Limburg: stop op hoogspanningsnet 'onacceptabel'

VNO-NCW-voorzitter Thijssen wil de verantwoordelijkheid voor het oplossen van deze problemen niet alleen aan de overheid uitbesteden, schrijft ze. "Het zit in de natuur van ondernemers om te komen met oplossingen en ideeën. Laten we als bedrijfsleven en overheid op een nieuwe manier gaan samenwerken."

Met die nieuwe vormen van samenwerken 'kunnen we verrassend ver komen en veel problemen sneller oplossen', denkt Thijssen. Ze zou dan ook graag zien dat het kabinet om tafel gaat met een selectie van ondernemers om deze oplossingen te bespreken.

De ondernemersorganisatie zegt veel voorbeelden te hebben van oplossingen voor de verschillende problemen. Die noemen ze bewust niet in de brief, zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg. "We willen graag met de premier om tafel om hierover te praten en te zorgen dat we de samenwerking ook daadwerkelijk op poten kunnen zetten."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van