Nodig voor de winter

Subsidiepot voor gasopslag Bergermeer lang niet opgebruikt

05 juli 2022 17:54 Aangepast: 05 juli 2022 19:36
Aan het werk bij een van de vijf gasopslagen in Nederland. Beeld © ANP

Energieminister Rob Jetten heeft acht bedrijven bereid gevonden met hulp van subsidie de gasopslag Bergermeer te vullen. Op die manier hoopt de minister dat er voldoende gas in die opslag zit om de winter door te komen.

Omdat een deel van de bedrijven geen subsidie wilde voor onder andere de opslag van het aardgas, is het benodigde bedrag een stuk lager dan eind mei was geraamd.

Stevige subsidie

Om de bedrijven te helpen de gasopslag Bergermeer te vullen, was er aanvankelijk ruim 400 miljoen euro subsidie beschikbaar. De regering hoopt zo dat Bergermeer tot minimaal 68 procent gevuld wordt. Bedrijven die nu gebruik maken van de subsidie hebben niet dat volledige bedrag aangevraagd. Daardoor bedraagt de maximale subsidie nu 164 miljoen euro 

Naast de subsidie voor bedrijven heeft de overheid Staatsbedrijf EBN opdracht gegeven om voor een deel van de opslag te vullen. Hiervoor wordt maximaal 257 miljoen euro uitgetrokken.

Met deze subsidieregeling wordt naast de opslagkosten het verschil tussen de huidige gasprijzen en de mogelijk lagere gasprijzen komende winter vergoed. Mochten de bedrijven vanwege de ontwikkeling van de gasprijs extra winsten maken, dan wordt dat van de subsidie afgetrokken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gazprom zorgt voor probleem bij Nederlandse gasopslag, kabinet zoekt oplossing

De gasopslag Bergermeer is met ruim 4 miljard kubieke meter een van de grootste gasopslagen van Europa. En dient samen met vier andere gasopslagen in Nederland als buffer voor koude winters waarbij het gasverbruik hoog is.

De opslag bleek in het afgelopen jaar niet goed gevuld te zijn. Reden daarvoor was de hoge gasprijs waardoor energiebedrijven het te duur vonden om extra gas in te kopen. Ze dachten het voor die prijs niet kwijt te kunnen in de winter. 

Gazprom

Daarnaast liet het Russische Gazprom, met 42 procent de belangrijkste huurder van de opslagcapaciteit van Bergermeer, de opslag leeg, waarschijnlijk om politieke redenen. Op dit moment is de opslag maar voor 38 procent gevuld. Alle vijf de gasopslagen samen zijn voor 54 procent gevuld. De overheid wil dat dit in de herfst minimaal 80 procent is, zoals het tot vorig jaar ook altijd was.  

In onderstaande grafiek zie je hoe leeg de opslag vorig jaar was en dat we dit jaar nog lang niet op het niveau zitten van normale jaren zoals in 2020 en 2019: 

Maar ook zonder subsidie

Naast de acht bedrijven die nu met subsidie de opslag gaan vullen zijn er zeven bedrijven die hun gehuurde capaciteit van Bergermeer aanvullen zonder gebruik te maken van de subsidieregeling. Ze konden nog inkopen voor gunstige prijzen waarmee ze in de winter met winst het gas kunnen verkopen.

Dat een goedgevulde opslag niet overbodig is, werd afgelopen maart wel duidelijk. Het was geen koude winter, maar toch was de opslag Bergermeer in die maand nog maar voor 7 procent gevuld. Bij een koude winter was er mogelijk onvoldoende gas gewest.   

Noorwegen exporteert plotseling minder

Vandaag bleek dat Nederland ook niet altijd kan rekenen op Noors gas. Want Noorse werknemers in de offshore-industrie hebben het werk neergelegd. Dat gaat leiden tot minder olie- en gaswinning. De werknemers willen een hoger loon om de hogere kosten voor levensonderhoud te compenseren.

De staking zorgt ervoor dat de olie- en gasproductie bij drie velden in de Noordzee is stilgelegd. Volgens persbureau Reuters zorgt de staking ervoor dat Noorwegen vanaf zaterdag zo'n 60 procent minder gas kan exporteren. Noorwegen is goed voor een kwart van de Europese gasimport en wordt met het wegvallen van Rusland nog belangrijker voor onze gasvoorziening.

Gasprijs +700 procent

Volgens het Internationaal Energieagentschap is de prijs van gas in het afgelopen jaar met 700 procent gestegen. Vandaag was er vanwege alle onrust een stijging van 8 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van