Ga naar de inhoud
Na 20 jaar failliet

Oudste online drogist Drogisterij.net komt terug na faillissement

Oprichter Jaap Santifort is niet betrokken bij de doorstart van Drogisterij.net Beeld © Jaap Santifort

Webwinkel Drogisterij.net, de oudste online drogist van Nederland die vorige maand na een bestaan van ruim 20 jaar failliet ging, is in delen verkocht door de curator. De webwinkel zal binnenkort weer actief worden.

Dat bevestigt curator Gertjo Helmig in een toelichting op het gisteren verschenen eerste faillissementsverslag van Drogisterij.net.

Miljoenenverliezen

Vorige maand beschreef RTL Z hoe het bedrijf uit het Zuid-Hollandse Stellendam de afgelopen jaren onder investeringsmaatschappij BB en sinds 2017 onder groothandel Vriesia steeds dieper in de problemen kwam.

Hoe
Lees ook:
Hoe Drogisterij.net, de oudste online drogist, op de klippen liep

In het faillissementsverslag is nu te lezen dat de omzet van Drogisterij.net tussen 2019 en 2021 kromp van ruim 16 miljoen naar nog geen 11 miljoen euro. In die drie jaren maakte het bedrijf een verlies van opgeteld 2,6 miljoen euro.

Coronacrisis

Volgens het verslag wijt de leiding van Drogisterij.net het bankroet onder meer aan de kleine marges van webwinkels, hogere kosten voor adverteren via Google en een verouderde website.

Daarnaast speelde de coronacrisis een rol, in de eerste plaats door hoog ziekteverzuim onder het personeel. Maar ook de omzetschommelingen in corona-gerelateerde artikelen als handzeep, mondkapjes en testen leverden problemen op. Die producten waren aanvankelijk niet aan te slepen, vervolgens viel die omzet volledig weg.

Doorstart webwinkel

Curator Gertjo Helmig bevestigt dat hij de voorraden van Drogisterij.net heeft verkocht aan Vriesia, de groothandel die sinds 2017 indirect eigenaar was van Drogisterij.net.

De webwinkel zelf verkocht hij aan een andere koper, waarvan hij de naam nog niet wil noemen. "Dat moet zij zelf maar doen. Het is een partij uit het oosten van het land, die die de website binnenkort weer zal activeren. Dan stuurt ze waarschijnlijk ook een persbericht uit."

Voor de webwinkel was behoorlijk wat interesse, aldus de curator. "Het is een oude en bekende handelsnaam, met een flink abonneebestand."

Schuldeisers

De verkoop van de bedrijfsonderdelen bracht ruim 650.000 euro in het laatje. Dat zal niet genoeg zijn om de schuldeisers van Drogisterij.net te betalen. Alleen de Belastingdienst heeft al ruim 1,2 miljoen euro tegoed. Rabobank vordert 1,8 miljoen.

Riverdale
Lees ook:
Riverdale groeide uit tot succesvol woonmerk, maar is nu failliet

Curator Helmig zegt nog niet te beschikken over alle vorderingen van de andere schuldeisers, maar verwacht dat die uiteindelijk wel 'een paar honderdduizend euro' zullen bedragen. Zij zullen naar verwachting niets van dat geld terugzien.

Werknemers

Ook voor de  meeste van de 75 werknemers van Drogisterij.net biedt de doorstart geen soelaas. "De koper van de webwinkel wilde het personeel niet overnemen, want heeft eigen magazijnen die bovendien ver van Stellendam liggen", aldus Helmig. "Gelukkig is er krapte op de arbeidsmarkt, en hebben veel werknemers alweer een andere baan."

Boetes Voedsel- en Warenautoriteit

Naast de hierboven genoemde oorzaken van het faillissement blijkt Drogisterij.net in 2021 ook 'hoge boetes' te hebben gekregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die boetes vocht het bedrijf weliswaar aan, maar moest het wel vooruit betalen.

Eerder dit jaar maakte de NVWA bekend een 'fikse boete' van 73.000 euro te hebben uitgedeeld aan een online drogist, die ondanks waarschuwingen en eerdere boetes gezondheidsclaims bleef maken die wettelijk niet zijn toegestaan. De NVWA wil niet zeggen of die boetes Drogisterij.net betreffen.