Ga naar de inhoud
Nu de rente stijgt

ECB: voorkomen dat banken profiteren van goedkope coronaleningen

Christine Lagarde, ceo van de ECB. Beeld © ANP / Sem van der Wal

De Europese Centrale Bank (ECB) wil voorkomen dat banken geld dat ze heel goedkoop konden lenen tijdens de coronacrisis straks weer bij de ECB stallen. Op die manier zouden banken makkelijk kunnen profiteren van de hogere rente, terwijl het voor huishoudens en bedrijven juist steeds duurder wordt om geld te lenen.

De ECB vindt dat 'politiek onaanvaardbaar', schrijft de Financial Times. Banken zouden in totaal tussen de 4 en 24 miljard euro kunnen verdienen, zonder dat ze er iets voor hoeven doen. Dat schrijft de krant, die zich baseert op berekeningen van analisten.

2,2 biljoen lenen

Dat zit zo: nadat corona uitbrak in 2020 konden banken voor in totaal 2,2 biljoen (2200 miljard) euro lenen bij de ECB. Dat kon tegen een rente van -1 procent, oftewel: ze kregen geld toe als ze geld leenden.

De bedoeling was wel dat banken dat geld weer uitleenden aan bedrijven om zo de economie te stimuleren en te voorkomen dat de economie nóg hardere klappen kreeg.

ECB
Lees ook:
ECB kondigt voor het eerst sinds 2011 renteverhoging aan

Geld stallen bij de ECB

Inmiddels is die rente teruggebracht naar -0,5 procent. Maar de rente die banken betalen wordt berekend als het gemiddelde over de afgelopen drie jaar.

Banken kunnen geld dat ze niet nodig hebben parkeren bij de ECB tegen een rente van -0,5 procent. Dat is meer dan de gemiddelde rente die ze betalen over de speciale leningen die ze tijdens corona konden lenen. Dat betekent dat geld stallen bij de ECB banken nog altijd geld kan opleveren.

Europese
Lees ook:
Europese Centrale Bank komt met honderden miljarden extra coronasteun

ECB gaat rente verhogen

En dat kan straks alleen maar meer worden als de rente verder omhoog gaat. De ECB heeft namelijk al aangekondigd dat het bij de aankomende rentevergadering op 21 juli het depositotarief (dat banken betalen als ze geld stallen bij de ECB) zal verhogen naar -0,25 procent

In september en wellicht aan het eind van het jaar wordt de rente door de ECB verder verhoogd.

0,6 procent gratis verdienen

Volgens de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley kan, als de depositorente eind dit jaar verder is opgetrokken tot plus 0,75 procent, een bank die in juni 2020 geld leende tot juni volgend jaar 0,6 procent rente pakken, zonder er iets voor te hoeven doen.

Nu lijkt 0,6 procent rente misschien niet zoveel, maar als je honderden miljoenen hebt geleend, levert het een behoorlijk bedrag op.

Hogere
Lees ook:
Hogere spaarrente, nu de ECB de rente gaat verhogen?

Lenen voor consumenten juist duurder

Die winst wordt in feite gefinancierd door belastingbetalers, en dat in een tijd waarin bedrijven en consumenten die geld lenen juist meer rente moeten betalen naarmate de ECB de rente verder verhoogt. 

Een mogelijkheid voor de ECB om het rentevoordeel voor banken te beperken, kan zijn dat het de voorwaarden waartegen banken geld kunnen stallen bij de ECB aan te passen.

Bekijk ook deze video:

02:44
Reken er niet op dat de spaarrentes snel gaan stijgen.
Dit is een artikel van