Ga naar de inhoud
277 miljoen

KLM lost laatste deel lening af, houdt optie op staatssteun nog open

Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de lening die het eerder kreeg van de Nederlandse staat om door de coronacrisis te komen volledig afgelost. Het bedrijf heeft begin juni 277 miljoen euro naar Den Haag overgemaakt, maakte het bedrijf vandaag bekend.

Om KLM door de coronacrisis te loodsen kreeg de maatschappij 3,4 miljard euro aan financiële steun toegezegd. Daarvan heeft KLM 942 miljoen euro gebruikt. In eerdere tranches betaalde de maatschappij al 311 miljoen en 354 miljoen euro terug.

"KLM is de Nederlandse overheid en banken zeer dankbaar voor de geboden steun gedurende de coronacrisis. Met deze stap laat KLM zien dat het haar verantwoordelijkheid neemt en de beloftes richting financiers, overheid en samenleving, om zo snel als mogelijk af te lossen, waarmaakt", stelt de maatschappij in een persbericht

KLM:
Lees ook:
KLM: krimp Schiphol is 'dramatisch' voor sector

Wel nog optie op lening

Na het afbetalen van de schuld blijft KLM beschikken over een mogelijkheid om 2,4 miljard euro te lenen (723 miljoen euro staatslening en 1,735 miljard euro van banken), die gebruikt kunnen worden als het nodig is, schrijft de luchtvaartmaatschappij.  

KLM wil die mogelijkheid houden vanwege de aanhoudende grote onzekerheden in de luchtvaartsector. Die worden onder andere veroorzaakt door stijgende kosten, corona en de oorlog in Oekraïne. 

Omdat het bedrijf de mogelijkheid nog openhoudt dat het geld kan blijven lenen, is het ook nog niet af van de voorwaarden van de overheid die horen bij de staatssteun, schrijft minister Sigrid Kaag van Financiën in een reactie op het nieuws

Kaag: 'KLM moet werk maken van corona-afspraken'

10:55
Minister van Financiën Sigrid Kaag bespreekt met Roel Schreinemachers de kritiek van de staatsagent op luchtvaartbedrijf KLM. Het bedrijf zou zich niet genoeg houden aan de afspraken rondom de coronasteun.