Onlinebank Bunq heeft vorig jaar een verlies van ruim 13,4 miljoen euro gemaakt. Ook voor het lopende jaar zegt de bank rode cijfers te verwachten. Daarmee breekt het bedrijf de belofte die het afgelopen zomer deed, dat er voor het einde van dat jaar een einde zou komen aan de verliezen.
Dat blijkt uit de resultaten over 2021, die Bunq vanochtend presenteerde.
Alternatief
Bunq werd in 2012 opgericht door de Nederlandse ondernemer Ali Niknam om een alternatief te bieden voor de traditionele banken. Naar eigen zeggen hebben klanten inmiddels ruim 1 miljard euro bij het bedrijf gestald.
Sinds de oprichting schreef Bunq elk jaar rode cijfers. Ter vergelijking: in 2020 bedroeg het verlies ruim 16 miljoen euro.
Voorspelling geen verlies
Bij de overname van de Ierse kredietverschaffer CapitalFlow in juli voorspelde het bedrijf van oprichter Ali Niknam nog dat de bank voor het einde van 2021 structureel break even zou draaien. Dat betekent: vanaf dat moment geen winst, maar ook geen verlies meer.
Dat die voorspelling niet wordt waargemaakt, schrijft het bedrijf nu toe aan een strategische beslissing die sindsdien is genomen.
Vol gas
"Dankzij de overname van CapitalFlow in 2021 kon Bunq voor het eerst in zijn geschiedenis break even draaien. Het management van Bunq overlegde met zijn belanghebbenden en besloot vervolgens om zijn groeistrategie te bespoedigen."
Bunq gaat dus vol gas en dat kost geld, zegt het bedrijf. "Wij richten ons vooral op groei door marketing en fusies en overnames. Als gevolg van deze groeistrategie verwachten wij in 2022 verdere startupverliezen."
Volgens woordvoerster Stasia Maltseva heeft Bunq geen beloftes verbroken. "Wij zeiden destijds te verwachten dat we voor het eind van 2021 maandelijks break even zouden draaien. Daarmee hebben we geen belofte afgegeven dat we winstgevend zouden worden of zonder verlies zouden draaien."

Rechtszaak tegen toezichthouder
Enkele maanden terug haalde Bunq het nieuws door een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De bank verzet zich tegen bepaalde onderdelen uit de witwasaanpak die de toezichthouder voorschrijft, waaronder de technologie die Bunq gebruikt. De uitspraak in deze zaak laat zeker tot oktober op zich wachten in plaats van juli.
Tegen het ANP zegt Niknam niet wakker te liggen van het uitstel met een paar maanden, al moet hij veel juridische kosten maken. Hij is blij dat de rechters de tijd nemen. De topman noemt het 'onbegrijpelijk' als de technologie die Bunq gebruikt voor het screenen van mensen wordt verboden.
Vooral ook omdat volgens hem 'de hele wereld' weet dat het qua technologie die kant op gaat. Hij benadrukt verder dat de regels openlaten welke inspanning een bank moet verrichten om witwassen zo veel als mogelijk tegen te gaan.