Ga naar de inhoud
Van biljart tot zwemles

Dure energie raakt sportclubs: contributie omhoog, consumpties duurder

Bij biljart wordt meer energie verbruikt dan je op het eerste gezicht zou denken. Beeld © RTL Z

Van voetbal tot zwemles, van biljart tot dans en tennis: bij tal van sportclubs gaat de contributie voor leden in de toekomst omhoog. Of moet er meer betaald worden voor een snack of drankje in de kantine. Het komt door de hoge energieprijzen.

Biljartvereniging OSO uit Hilversum heeft last van de gestegen prijzen. "We moesten dit jaar een nieuw energiecontract afsluiten, en dan betaal je de hoofdprijs", vertelt voorzitter Dolf van Kuler. Hoeveel exact weet hij niet, hij 'heeft de boekhouding niet bij de hand'. "Maar het was een behoorlijke verhoging, net als bij anderen", zegt hij.

Temeer omdat er bij biljart behoorlijk wat stroom wordt verbruikt. In de biljarttafels, waarvan de vereniging er vier heeft, zit leisteen om het laken mooi glad te houden. En die leisteen moet verwarmd worden om te zorgen dat er geen vocht inkomt.

Prijzen consumpties omhoog

Hoe de hogere kostenpost opgevangen gaat worden, weet Van Kuler nog niet. Een verhoging van de contributie 'schiet niet zo op', aldus de voorzitter. De ongeveer 70 leden betalen 125 euro per jaar. "Daar moeten we het niet van hebben."

"Als het noodzakelijk is, dan moeten we de prijzen verhogen."

De grootste inkomstenbron is de verkoop van consumpties. "We moeten het van de bar hebben, daarmee proberen we quitte te spelen", legt hij uit. Maar meer verkopen, lukt niet zo een-twee-drie. 

Verduurzaming

"Als het noodzakelijk blijkt, dan moeten we de prijzen verhogen", zegt Van Kuler. Dat moet aan het einde van het seizoen duidelijk worden. "Dan gaan we kijken of we wat bij moeten spijkeren." Om op de kosten te besparen worden de verwarmingselementen in de tafels dit jaar in elk geval vervangen door zuiniger exemplaren. 

Verduurzamen is ook een van de oplossingen bij voetbalclub A.V.V. Zeeburgia uit Amsterdam. Op het clubgebouw staan 104 zonnepanelen. "Dat scheelt aardig wat stroom", vertelt voorzitter Huub Wilbrink.

Toch heeft hij slecht nieuws voor z'n leden. De contributie gaat volgend seizoen met 5 procent omhoog, voor jongens, meisjes en de senioren. Anders dan bij de biljartvereniging, zet dit wel zoden aan de dijk: de contributie is goed voor twee derde van de begroting.

Energierekening 60 procent omhoog

De club kan niet anders, ook omdat de contributie vanwege corona al twee jaar niet is verhoogd, aldus Wilbrink. "Botte pech, maar in april liep ons meerjarig contract af. Bij gas, water en elektra kwam er 60 procent aan energiekosten bij." De rekening ging van 27.500 euro naar 45.000. "We staan er financieel goed voor, maar moeten nu wel mee in deze stijgingen."

En dat is alleen nog maar voor het pand. Ook de rekening voor verlichting van de trainingsvelden in de avond gaat omhoog. En dan rekenen leveranciers van de club hun hogere personeels- en grondstoffenkosten ook door. "Frituur is duurder. De inflatie werkt zelfs door in roerstaafjes voor de koffie", zegt Wilbrink. De prijzen in de kantine gaan dus ook wat omhoog.

Huren omhoog

Ook leden van andere sportclubs door het hele land kunnen een contributieverhoging verwachten vanwege de hoge energieprijzen. "Clubs en verenigingen zijn heel terughoudend met het verhogen, maar als je de hoge energieprijzen krijgt doorberekend in de huur dan moet je er iets mee", zegt Janine van Kalmthout, onderzoeker bij het Mulier Instituut. 

Zwembaden
Lees ook:
Zwembaden en sauna's lijden onder hoge gasprijs: 'Eerst corona, nu dit'

"Vooral zwembaden klagen, want het verwarmen van een zwembad duurder is geworden. Daar is het behoorlijk knijpen", vertelt ze. Maar ook dansscholen, klim- en boulderhallen worden geraakt door de hogere energieprijzen. "Of tennis, met de verlichting." 

Helft clubs verwacht contributie te verhogen

Een op de tien sportclubs verwacht de contributie dit jaar al te moeten verhogen, blijkt uit haar onderzoek. En de helft van de verenigingen verwacht dit volgend jaar te doen. Het gaat om clubs die hun eigen energierekening betalen, ongeveer de helft van alle clubs in Nederland. Bij de rest van de clubs gaat dit via de verhuurder van de locatie. 

Hogere huren

Dat wil niet zeggen dat die clubs de dans zullen ontspringen. De kans dat verhuurders de huren verhogen vanwege de hoge energierekening is namelijk best aannemelijk, blijkt uit onderzoek van haar collega's Peter van Eldert en Eef Hollander.

"Als sportaanbieders deze hogere huurlasten vervolgens doorrekenen in hogere contributies, kan dit gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de sport", waarschuwen ze.