Met de hulp van een nieuwe investeerder presenteerde het ooit succesvolle woonmerk Riverdale in november nog ambitieuze plannen. Maar gisteren ging het Zuid-Hollandse familiebedrijf opeens op de fles.
Uit het Insolventieregister blijkt dat twee bedrijven achter Riverdale donderdag uitstel van betaling kregen, omdat zij niet meer konden voldoen aan hun financiële verplichtingen. Gisteren gingen de bedrijven failliet. Curator Bruno Tideman moet het faillissement afwikkelen.
Bekend woonmerk
Riverdale werd begin jaren negentig in Nootdorp opgericht als Tenbos, een groothandel in interieuraccessoires. In 2006 namen oprichtersdochter Sophie de Kleijn - ten Bos en haar man Patrick het bedrijf over, en introduceerden het woonmerk Riverdale.
Onder hun leiding groeide Riverdale uit tot een bekend woonmerk, dat ook meubels verkocht en eigen producten voor in de keuken, badkamer en tuin ontwikkelde. Die werden via een eigen webwinkel en winkels van derden aan de man gebracht.
Naar eigen zeggen is de collectie van het bedrijf verkrijgbaar via 1000 verkooppunten in Nederland en de rest van Europa. In 2014 liet het bedrijf een kolossaal nieuw hoofdkantoor en distributiecentrum bouwen, naar een ontwerp van architect Piet Boon.
Investeerder
Eind vorig jaar maakte de Haarlemse investeerder Nederlands Merkgoed (NMG) bekend dat het een 'significant belang' in het bedrijf had genomen.
NMG is een participatiemaatschappij die investeert in bekende Nederlandse merken als limonademaker Ranja, kauwgomproducent BenBits, watersportmerk Mistral en outdoorbedrijf Nomad.
Terug naar de top
Bij de bekendmaking van de nieuwe grootaandeelhouder erkende directeur Marcel Bregman dat Riverdale een moeilijke periode achter de rug had. "De afgelopen twee jaar zijn mede door corona best zwaar geweest voor ons bedrijf", zei hij destijds. "We hadden daarbij te veel hooi op onze vork genomen waardoor we focus verloren, met omzetdaling tot gevolg."
Dankzij de betrokkenheid en investering van de 'sterke strategische partner' NMG zou Riverdale weer terug in de top van de woonbranche moeten komen. In februari voorspelde de directie in een interview nog dat 2022 een succesvol jaar voor Riverdale zou zijn."
Uitstel van betaling
Uit het Centraal Insolventieregister blijkt nu dat de twee bedrijven achter Riverdale, TenBos BV en TenBos Invest, donderdag uitstel van betaling hebben gekregen. Gisteren is het faillissement uitgesproken. De webwinkel was vanochtend nog wel in de lucht.

Uit de meest recente stukken die TenBos/Riverdale deponeerde bij de Kamer van Koophandel blijkt dat de situatie bij het bedrijf nog wat ernstiger was dan directeur Bregman eind vorig jaar suggereerde.
Vier verliesjaren
Volgens de jaarrekening over 2020 boekte TenBos BV al vier jaar achtereen een negatief bedrijfsresultaat, en had al twee jaar een negatief eigen vermogen. Eind 2019 was dat 1,1 miljoen negatief, een jaar later al 3,9 miljoen negatief.
Na het vertrek van huisbank ING moest TenBos/Riverdale begin 2021 op zoek naar een nieuwe kredietverschaffer. Rond diezelfde tijd stapte Nederlands MerkGoed in het bedrijf.
Opmerkelijk is dat het investeringsbedrijf de participatie in Riverdale niet (meer) op de eigen website heeft staan. NMG-partner Kasper Schouten reageerde vandaag niet op een verzoek om een toelichting.
Webwinkel blijft open
Volgens het bedrijf bekijkt de curator nu de mogelijkheden voor een doorstart, waarvoor een behoorlijke interesse zou zijn. Riverdale gaat vooralsnog door met leveringen aan consumenten en winkels, en ook haar webwinkel blijft voorlopig nog open.
Curator optimistisch over doorstart
Curator Bruno Tideman zegt optimistisch te zijn over de kansen voor een doorstart van Riverdale. "Er zijn een aantal geïnteresseerde partijen die dat graag willen doen." Over hun identiteit of de precieze kans op een doorstart kan hij nog niets zeggen. "Partijen hebben recht op hun privacy."
De curator wijt het faillissement aan een aantal problemen in het verleden, gecombineerd met huidige tegenvallers. "Het ging al wat langer niet goed met het bedrijf, maar in 2021 is er een herstructurering doorgevoerd. Nu is toch gebleken dat de activiteiten in de huidige vorm niet meer doorgezet kunnen worden."
Volgens Tideman speelde daar de coronacrisis een rol in. "Die heeft niet geholpen, maar ook recente problemen als de prijsstijgingen, de logistieke problemen in China en de hogere transportkosten hebben de weg naar boven bemoeilijkt."
Voordat hij zich verder verdiept in de oorzaken van het faillissement zegt de curator zich eerst te richten op een mogelijke doorstart. "De focus ligt nu bij een eventuele continuering van de activiteiten en het behoud van werkgelegenheid."