Ga naar de inhoud
Met fabriek in Kerkrade

Wereldberoemd Lycra, van wielerbroeken en lingerie, afgepakt van Chinezen

Het elastische Lycra zit in sportkleding en lingerie. Beeld © ANP

Lycra, de wereldberoemde producent van elastische textielvezels die worden gebruikt in wielerbroeken, leggings en lingerie, is in handen gevallen van schuldeisers. Zij zullen het bedrijf, dat onder meer een fabriek in Kerkrade heeft, te gelde willen maken.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam, die vrijdag openbaar werd. Wat de gevolgen zijn voor de 150 werknemers van de vestiging in Zuid-Limburg is nog onbekend.

Gigantisch succes

De elastische kunstvezel Lycra werd in de jaren vijftig uitgevonden door een chemicus die werkte voor het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont, en groeide uit tot een gigantisch succes.

Aanvankelijk werd de rekbare vezel vooral toegepast in dameskorsetten en gordels, als vervanger van natuurrubber. Toen deze kledingstukken in de jaren zestig uit de mode raakten, verschoof de focus naar sportkleding.

Daarbij speelde de opkomst van de fitnessbeweging in de jaren zeventig een belangrijke rol. Ook wordt Lycra veel gebruikt in zwemkleding, ondergoed, leggings en lingerie.

Chinese ambities

Dupont verkocht dochterbedrijf Lycra in 2003, en na verschillende eigenaren kwam het bedrijf in 2019 in handen van het Chinese conglomeraat Shandong Ruyi. Dat betaalde er destijds 2,6 miljard dollar voor.

Met de overname van Lycra en een reeks andere textiel- en modebedrijven wilde Shandong Ruyi uitgroeien tot de Chinese tegenhanger van LVMH, het Franse luxewarengigant achter merken als Louis Vuitton, Dior en Bulgari.

Boze schuldeisers

Maar al snel raakte het Chinese concern in de problemen, en kon zijn financiële verplichtingen niet meer nakomen. Een groep boze schuldeisers die bijna 600 miljoen dollar tegoed heeft, begon daarom een reeks rechtszaken waarin onder meer dochterbedrijf Lycra wordt opgeëist.

Door Lycra vervolgens weer te verkopen, verwachten zij in elk geval een deel van hun tegoeden te kunnen terugkrijgen. Volgens hen is Lycra nu nog slechts 450 miljoen dollar waard.

Hema

Een soortgelijke zaak speelde in 2020 rond HEMA. Destijds raakte eigenaar Marcel Boekhoorn HEMA kwijt aan schuldeisers, die de winkelketen vervolgens verkochten aan investeerder Parcom en de supermarktfamilie Van Eerd.

Wie
Lees ook:
Wie zijn de schuldeisers die Hema van Boekhoorn willen afpakken?

Omdat Lycra in een Nederlandse vennootschap is ondergebracht, belandde de zaak tussen de Chinese eigenaar en de schuldeisers voor de rechtbank Amsterdam. Die oordeelde eind vorige week dus dat de schuldeisers de hand mogen leggen op Lycra.

Nederlandse werknemers

Of en zo ja welke gevolgen de overname heeft voor de 150 werknemers van de Lycra-fabriek in Kerkrade is nog niet duidelijk. Nadat HEMA in andere handen was gekomen, voerden de nieuwe eigenaren een ingrijpende reorganisatie door, waarbij de internationale ambities deels in de vuilnisbak verdwenen.

Bij de Limburgse vestiging van het bedrijf was niemand bereikbaar voor commentaar. Lycra-topman Julien Born reageerde nog niet op een gemaild verzoek om een toelichting. Advocaat Tom Ensink, die in de zaak optrad voor de Chinese eigenaren, zegt niets over de zaak te kunnen zeggen.