Ga naar de inhoud
Roe v. Wade

Grote Amerikaanse bedrijven steunen personeel na abortus-uitspraak

Actievoerders tegen de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in Denver, Colorado. Beeld © AFP

Flink wat grote Amerikaanse bedrijven zeggen hun personeel steun toe vanwege mogelijk strengere abortuswetgeving. Door een uitspraak van het Hooggerechtshof afgelopen vrijdag is het niet meer automatisch een recht om in alle staten van Amerika abortus te laten plegen.

Staten kunnen nu zelf wetgeving daarover maken. Een deel van de staten zal daarbij abortus geheel verbieden of alleen toestaan bij gevallen waarbij sprake is van verkrachting, incest of gevaar voor het leven van de moeder.

Andere regels in elke staat

Bedrijven springen nu in de bres voor hun werknemers, mochten zij op enig moment met die nieuwe wetgeving te maken krijgen.

Apple, Facebook-moeder Meta Platforms, Disney en de banken JP Morgan, Goldman en Bank of America hebben inmiddels aangegeven dat ze reizen naar andere staten voor een medische procedure blijven vergoeden of hebben juist aangegeven abortus als medische procedure toe te voegen aan die bepaling.

De grote bedrijven hebben vaak personeel in allerlei Amerikaanse staten, die nu allemaal andere regels krijgen.

Geen
Lees ook:
Geen grondrecht op abortus, is dat wat de Amerikanen willen?

Outdoormerk Patagonia en concertorganisator Live Nation gaan nog een stapje verder en willen ook de borgsom betalen voor personeel dat opgepakt wordt bij demonstraties voor het recht op abortus.

De taxi-apps Uber en Lyft gaven al eerder aan juridische kosten van chauffeurs in Texas voor hun rekening te nemen als die worden aangeklaagd omdat ze zwangere vrouwen naar een abortuskliniek hebben vervoerd.

Een Texaanse wet maakte namelijk hulp bij het plegen van een abortus strafbaar. Ook andere staten zouden dergelijke wetten willen invoeren.

Recht
Lees ook:
Recht op abortus landelijk geschrapt in Verenigde Staten

Eerder maakten grote werkgevers zoals Amazon, Apple, Citigroup, Levi's, Tesla en softwareconcern Salesforce bekend dat zij reiskosten willen vergoeden voor werknemers die wonen en werken in staten met restrictieve abortuswetten.

Om dit vertrouwelijk en privé te houden binnen de vaak publieke bedrijven, kiezen zij er bijvoorbeeld voor om de kosten voor zulke vergoedingen een 'werknemerswelzijnsuitkering' te noemen in hun financiële verslaggeving.

'Slecht voor de economie'

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei in mei dat een verbod op abortus ook schadelijk voor de economie is. Volgens Yellen heeft het recht op abortus ervoor gezorgd dat meer vrouwen werken en hun school hebben kunnen afmaken, wat weer heeft gezorgd voor hogere salarissen voor vrouwen.