Ga naar de inhoud
1000 bezorgers te weinig

AD en Volkskrant vragen kantoorpersoneel te helpen met bezorging

Deze bezorger van 77 jaar brengt kranten rond van DPG Media, waaronder het Brabants Dagblad. Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/Dolph Cantrijn

Het tekort aan krantenbezorgers is zo groot, dat de uitgever van kranten als het AD, de Volkskrant, Trouw en Parool aan alle medewerkers vraagt om in de zomermaanden een handje te helpen en zelf ook een krantenwijk te lopen. Daarvoor kunnen ze een uitje naar een pretpark, of een deel in vrije tijd terugkrijgen.

Op een totaal van 6000 krantenbezorgers in Nederland komt uitgever DPG Media zo'n 1000 bezorgers tekort. Dat is een groot probleem, want veel abonnees krijgen hun krant wat later dan ze waren gewend. Via verschillende acties probeert DPG Media bezorgers aan te trekken. Zo krijgen bezorgers tijdelijk een startbonus van 1000 euro en sommige krijgen een elektrische bakfiets, zodat ze sneller hun wijk doorkunnen.

Maar in de zomermaanden zijn sommige bezorgers op vakantie, wat het probleem weer wat erger maakt. Daarom is intern aan alle circa 4000 medewerkers een oproep gedaan om in juli en augustus, voordat hun werkdag begint, mee te helpen met de bezorging.

Bedrijven
Lees ook:
Bedrijven zetten meer jonge kinderen in vanwege krappe arbeidsmarkt

'Al 60 aanmeldingen'

Vanwege het tekort aan bezorgers moeten veel bezorgers dubbele wijken lopen, zegt DPG Media in de oproep aan medewerkers. "Daardoor ontvangen abonnees hun krant later. Dit heeft uiteraard een enorme impact op de bezorging en de hoeveelheid klachten die onze klantenservice hierover binnenkrijgt." De oproep die er vandaag uitging heeft al 60 aanmeldingen opgeleverd, zegt woordvoerder Babet Verstappen.

Van die 60 kan DPG Media er 50 goed gebruiken, zegt Christa van Veldhuizen van HR bij DPG Media. De andere tien medewerkers wonen namelijk in een plaats waar geen tekort aan bezorgers is. Het aantal aanmeldingen is in ieder geval al meer dan de circa 25 waar het bedrijf vanuit was gegaan, zegt Van Veldhuizen.

Naast landelijke en regionale kranten heeft DPG Media ook een aantal tijdschrijften, zoals Autoweek, Donald Duck en Libelle. Jouw Trouw, Parool, of Eindhovens Dagblad kan straks dus misschien wel door een medewerker van de administratie van Donald Duck bij je in de bus worden gedaan.

Dichte
Lees ook:
Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Twee weken, of een aantal zaterdagen

Medewerkers van DPG Media hoeven niet twee maanden lang zes dagen per week vroeg hun bed uit. Ze kunnen er ook voor kiezen twee weken of een aantal zaterdagen mee te helpen. Of de directie ook gaat meehelpen met bezorgen weet Verstappen niet. Zelf heeft zij zich in ieder geval opgegeven om een aantal zaterdagen kranten te gaan bezorgen, zegt ze. 

Er staat voor medewerkers wel wat tegenover als ze een tijdje hun wekker een stuk eerder zetten. Als je twee weken lang van maandag tot en met zaterdag bezorgt, dan krijg je daar deels vrije tijd voor terug. Een deel doe je dus gewoon omdat je hart voor de zaak hebt.

Degenen die zich voor een kortere periode opgeven kunnen een uitje naar een pretpark, museum of een abonnement op een van de kranten of tijdschriften van DPG Media in Nederland krijgen.

Banenmarkt
Lees ook:
Banenmarkt Schiphol: 'Kan iedereen die hier is zo plaatsen'

Tekort verschilt per regio

De tekorten aan bezorgers verschillen per regio en per gemeente. Het kan dus zijn dat medewerkers wel een handje willen helpen, maar dat hun hulp niet nodig is omdat er geen tekort aan bezorgers is. Medewerkers kunnen natuurlijk wel buiten hun eigen wijk meehelpen, aldus Verstappen.

DPG Media werkt bij de bezorging samen met Mediahuis, dat onder meer De Telegraaf en regionale kranten als het Haarlems Dagblad en de Limburger uitgeeft. In sommige delen van het land bezorgt DPG Media ook voor Mediahuis en omgekeerd. Of Mediahuis ook aan medewerkers vraagt om te helpen met de bezorgingen van kranten is niet duidelijk. Het bedrijf reageert niet meteen op vragen.