Klanten bij Eneco betalen volgende maand gemiddeld 28 euro minder voor hun gas en elektriciteit. Een groot deel van die meevaller komt door een geplande btw-verlaging van de overheid, maar gas kon ook iets goedkoper worden ingekocht. De energiemaatschappij hoopt dit lagere tarief voor drie maanden vast te kunnen zetten. Of dit ook gaat lukken is onzeker.
Zonder de btw-verlaging mee te rekenen betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2250 kilowattuur elektriciteit op jaarbasis 10 euro minder.
Klanten betaalden in juni nog 1,99 euro voor een kubieke meter gas en 0,39 cent voor een kilowattuur stroom. In juli wordt dat verlaagd naar 1,88 euro voor gas. Het tarief voor elektriciteit blijft min of meer gelijk.
Onzekere situatie
Door de btw-verlaging zien klanten op hun maandelijkse afschrift een lager bedrag terug voor een kilowattuur en een kubieke meter. De btw op energie gaat van 21 procent naar 9 procent en Eneco neemt die verlaging direct mee. Onder het lagere btw-tarief kost een kubieke meter gas straks 1,69 euro en een kilowattuur elektriciteit 0,36 cent.
Onderaan de streep betaalt de gemiddelde Eneco-klant dus 28 euro minder per maand.
De btw-verlaging geldt in ieder geval tot het eind van het jaar. Of het ook lukt de gas- en stroomprijzen langer laag te houden, durft woordvoerster Rianne de Voogt niet te zeggen.
"We hopen dit voor drie maanden vast te kunnen houden. Maar de situatie op de gasmarkt is heel onzeker", zegt ze. "Klanten moeten er ook rekening mee houden dat de btw-verlaging vooralsnog maar voor 6 maanden geldt."
Gasprijs flink gestegen
Het ziet ernaar uit dat het erg lastig gaat worden de prijzen lang laag te houden. De gasprijs is deze week alweer flink gestegen.
Gisteren werd bekend dat het Russische Gazprom ook minder gas gaat leveren aan Italië. De dag daarvoor liet Duitsland weten dat ook zij minder gas krijgen van Gazprom. Duitsland en Italië zijn de grootste afnemers van Russisch gas, dus de klap komt hard aan, ook op de internationale gasmarkt.

Waar Eneco sinds maart dit jaar maandelijks de variabele tarieven aanpast, doen Essent en Vattenfall dat in principe nog steeds maar twee keer per jaar. Essent liet eerder al weten dat klanten met een variabel contract per 1 juli tientallen euro's meer gaan betalen. Een gemiddeld huishouden is straks 49 euro per maand meer kwijt, een stijging van 35 procent.
Vooral gas is duurder
Concurrent Vattenfall verhoogt de variabele tarieven met gemiddeld 20 euro, een stijging van bijna 12 procent. Klanten van deze energiemaatschappij moesten per 1 april ook al gemiddeld 11 euro meer per maand gaan betalen, vanwege de uitzonderlijke marktomstandigheden.
De verhoging van de energieprijzen is nodig vanwege de hoge energieprijzen op de internationale energiemarkt. Vooral gas is fors duurder geworden ten opzichte van een jaar geleden. Dat wordt onder meer veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.