Ga naar de inhoud
Passagiers omgeboekt

KLM schrapt 50 vluchten per dag in pinksterweekend vanwege drukte

Wachtende reizigers op Schiphol, 3 juni 2022. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt een fiks aantal vluchten dit weekend vanwege de enorme drukte op luchthaven Schiphol. Het gaat om maximaal 50 vluchten per dag tot en met 6 juni (pinkstermaandag).

Dat doet het bedrijf om 'bij te dragen aan een beheersbare situatie', meldt KLM in een persbericht. "KLM begrijpt dat de reis voor sommige passagiers hiermee anders loopt dan gepland en vraagt begrip voor deze uitzonderlijke situatie."

Ongeveer 600 vluchten per dag

Het bedrijf voert dit weekend per dag ongeveer 600 vluchten uit vanaf Schiphol, laat een woordvoerder weten. In totaal vertrekken deze dagen gemiddeld zo'n 1305 vluchten per dag, blijkt uit data van Schiphol. Omgerekend betekent de maatregel van KLM dus ongeveer 4 procent minder vluchten. 

Niet
Lees ook:
Niet alleen chaos op Schiphol, maar ook op luchthavens buurlanden

Passagiers van de geschrapte vluchten worden omgeboekt naar andere vluchten. Het bedrijf maakt naar bepaalde bestemmingen ook stoelen vrij om passagiers die hun vlucht of overstap niet halen door de drukte, toch later op de dag te kunnen vervoeren. 

Bagage later aan boord

Daarnaast heeft KLM voor dit weekend bij wijze van proef een alternatief bagageproces opgezet, waarbij bagage later aan boord gebracht wordt. Daarmee wordt voorkomen dat koffers van passagiers die uiteindelijk hun vlucht niet halen, later weer van boord gehaald moet worden. 

De luchtvaartmaatschappij roept de concurrentie op om ook vluchten te schrappen, 'in het belang van alle passagiers'. 

Op
Lees ook:
Op deze dagen verwacht Schiphol nog topdrukte deze zomer