Ga naar de inhoud
Dure energie

Vattenfall verhoogt variabele tarieven met gemiddeld 20 euro

Beeld ter illustratie Beeld © ANP Foto

Klanten van Vattenfall met een variabel contract zijn vanaf 1 juli gemiddeld 20 euro per maand meer kwijt voor hun elektriciteit en gas. Het is de tweede verhoging in korte tijd.

Half maart liet Vattenfall de klanten met een variabel contract ook al weten dat de tarieven per 1 april omhoog zouden gaan. Een gemiddeld huishouden ging toen zo'n 11 euro per maand meer betalen. De inkoopprijzen van gas en stroom zijn zo hard opgelopen, dat het bedrijf geen andere keuze heeft, zei een woordvoerder destijds.

De prijzen op de energiemarkt zijn de afgelopen maanden sterk gestegen en die hogere kosten rekent de energieleverancier deels door aan de klanten. Gemiddeld gaan de prijzen bij Vattenfall per 1 juli met bijna 12 procent omhoog. Eerder deze week maakte concurrent Essent al bekend de tarieven met gemiddeld 50 euro per maand te verhogen. 

Gemiddeld verbruik

Vattenfall zegt energie slim te hebben ingekocht en de prijsstijging daardoor te hebben beperkt. Voor klanten met een contract met een vaste prijs verandert er niets, behalve dat de btw omlaag gaat door ingrepen van het kabinet om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten.

Hoeveel mensen daadwerkelijk extra gaan betalen na 1 juli hangt uiteindelijk af van het type woning. Vattenfall gaat voor het gemiddelde verbruik van huishoudens uit van 1200 kubieke meter gas en 2250 kilowattuur aan stroom.

Normaal gesproken passen energieleveranciers hun variabele tarieven twee keer per jaar aan, op 1 januari en 1 juli. Mede door de Russische inval in Oekraïne waren de energieprijzen zo hard gestegen dat eerder ingrijpen nodig was. Ook voor het begin van de oorlog stegen de marktprijzen voor gas en elektriciteit al hard.