Staatssteun

KLM maakt 350 miljoen over aan staat, twee derde coronasteun afgelost

03 juni 2022 11:22 Aangepast: 03 juni 2022 11:25
Financieel topman Erik Swelheim in 2015 aan boord van een Boeing Dreamliner 787-9. Beeld © ANP / Novum / Robert Meerding

Luchtvaartmaatschappij KLM maakt vandaag 350 miljoen euro over naar de Nederlandse staat. Het is de twee aflossing die het bedrijf doet op de ontvangen staatssteun vanwege de coronacrisis. Dat zegt financieel topman Erik Swelheim in gesprek met RTL Z.

KLM heeft een bedrag van 942 miljoen euro steun ontvangen. Van deze lening van de staat loste het bedrijf begin mei al 311 miljoen euro af.

Het beschikbare steunbedrag was veel hoger. In totaal was er een pot van 3,4 miljard euro om KLM door de crisis te loodsen. Dat pakket bestond uit de mogelijkheid om een bedrag van 1 miljard euro te lenen bij de overheid en nog eens 2,4 miljard euro te lenen bij banken met de overheid als vangnet. 

'Zo snel mogelijk' 

"Met deze tweede grote aflossing van 350 miljoen euro hebben we twee derde van die staatssteun afgelost", zegt Swelheim in het interview. "Er staat nu nog 277 miljoen euro open en we doen zo veel mogelijk om ook de rest die staatssteun zo snel mogelijk af te lossen." 

Gevraagd naar een termijn waarop dat mogelijk is voor KLM, reageert Swelheim voorzichtig. "Daar gaan we heel zorgvuldig mee om. Als financieel team kijk je naar de huidige vooruitzichten bij onze kaspositie, maar ook de risico's die je hebt. Zoals de mogelijkheid dat Covid wellicht weer terugkomt. Dus daar gaan we zorgvuldig mee om, maar we proberen dat zo snel mogelijk te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse miljoenen voor KLM mogelijk gebruikt voor aflossing Franse staatssteun

Gebonden aan voorwaarden

Het aflossen van de lening is belangrijk voor KLM, want zolang dat niet is gebeurd, is de maatschappij nog gebonden aan de voorwaarden die horen bij de staatssteun. Zo moet het bedrijf onder meer minimaal 15 procent bezuinigen op de variabele kosten. Het plan om het personeel een loonsverhoging van 5 procent te geven, staat daar haaks op, zolang het bedrijf niet op andere kosten bezuinigt.

Daar wordt op dit moment nog over onderhandeld met de vakbonden. Zolang dat niet geregeld is, houdt het bedrijf zich niet aan de voorwaarden, concludeerde de zogeheten staatsagent Jeroen Kremers eerder deze week. Hij houdt namens de staat in de gaten of KLM zich wel aan de afspraken houdt, en zei begin deze week dat het bedrijf meer moet doen aan structurele kostenbesparingen. 

Zorgen om structurele kosten

Swelheim: "Op dit moment zitten we op 30 procent verlaging van de beïnvloedbare kosten, waar de staat 15 procent heeft gevraagd. Dus volgens Kremers doen we het op dit moment goed genoeg. Waar hij zich zorgen over maakt is of de kostenverlaging zo structureel is. Dat is ook mijn verantwoordelijkheid en daar ga ik alles aan doen om dat ook in de komende jaren te halen."  

KLM sneed in de kosten door onder meer zesduizend banen te schrappen en het vragen van een loonoffer die opliep tot 20 procent. Swelheim: "Dat is echt wel heel veel. De medewerkers van KLM hebben allemaal bijgedragen en dat heeft ontzettend geholpen om die kosten te verlagen." Nu is er door de nieuwe situatie weer wat meer ruimte voor het verhogen van lonen maar we blijven natuurlijk ontzettend letten op de kosten."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore