'Regels opgerekt'

Beleggersclub VEB eist opheldering over miljoenenbonus topman Air France-KLM

18 mei 2022 13:34 Aangepast: 18 mei 2022 14:34
Pieter Elbers (topman KLM) en Ben Smith (topman Air France-KLM) in februari 2020. Beeld © Archieffoto ANP

Past de bonus voor topman Ben Smith wel binnen de Europese regels voor staatssteun? De Vereniging Effecten Bezitters (VEB) heeft hier twijfels bij en eist opheldering van Air France-KLM in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering. Dat blijkt uit een brief die in handen is van RTL Z.

In die brief uit de VEB haar verbazing over hoe - in haar ogen - de luchtvaartmaatschappij de Europese staatssteunregels probeert op te rekken. De luchtvaartmaatschappij meldt voorafgaand aan de algemene aandeelhoudersvergadering dat het in gesprek is met de Europese Commissie 'aangaande de reikwijdte van het toepassen van deze beperkingen'.

Bonus van zo'n 3,1 miljoen

Die beperkingen slaan op de regel dat een bedrijf dat staatssteun heeft ontvangen pas weer bonussen mag uitkeren als 75 procent van de steun is terugbetaald. 

Dat is nog niet het geval. Toch wil het Air France-KLM, ondanks een verlies van 3,3 miljard euro in 2021, CEO Smith een bonus van in totaal zo'n 3,1 miljoen euro geven. Dat komt bovenop z'n jaarsalaris van 900.000 euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardenverlies Air France-KLM, toch krijgt topman miljoenenbonus

Afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken met de Commissie zou de bonus van Ben Smith nog kunnen veranderen, meldt het bedrijf. De VEB wil graag weten wat die verandering in zou kunnen houden.

En of dit zou kunnen betekenen dat Smith bonussen die vanwege de coronacrisis niet aan hem zijn uitgekeerd, alsnog zou kunnen ontvangen. Als laatste wil de VEB weten wat een 'bevredigende uitkomst' zou zijn van de gesprekken. Het bedrijf reageerde niet op vragen die RTL Z onlangs over de kwestie stelde.

Aandeelhouder Kaag kan niks

Over de bonus is veel ophef. Minister van Financiën Sigrid Kaag noemde het bijvoorbeeld 'ongepast'. Zij is namens de Nederlandse staat aandeelhouder in het luchtvaartbedrijf, maar het aandelenbelang van 9,3 procent is niet genoeg om de bonus tegen te houden. 

Nederland zal weliswaar tegen stemmen op de aandeelhoudersvergadering, 'maar we moeten wel realistisch zijn [...] dat een meerderheid van de aandeelhouders voor zal stemmen', aldus Kaag in antwoord op Kamervragen

Miniatuurvoorbeeld
April 2022:

Kaag: 'Bonus voor Air France-KLM-topman Ben Smith is ongepast'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore