In twee stappen

KLM-personeel krijgt er 5 procent loon bij

17 mei 2022 16:47 Aangepast: 17 mei 2022 20:42
Drukte op Schiphol tijdens de herfstvakantie, 22 oktober 2021. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt alsnog de lonen voor het personeel met 5 procent. Het gaat om twee loonsverhogingen van ieder 2,5 procent, die al in 2020 en 2021 doorgevoerd zouden worden. Vanwege de coronacrisis ging hier een streep door.

De luchtvaartmaatschappij heeft nog bij lange na niet de staatssteun terugbetaald die het tijdens de pandemie ontving. Toch vindt KLM het noodzakelijk om de uitgestelde loonsverhogingen in te laten gaan. Dat gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart dit jaar.

Tekort arbeidsmarkt

Het bedrijf wil op die manier voorkomen dat personeel de hoge inflatie al te zeer in de portemonnee gaat voelen. "Met het besluit van vandaag creëert KLM, net als veel andere bedrijven in Nederland, financiële ruimte voor medewerkers om de torenhoge inflatie te compenseren", aldus het bedrijf in een toelichting.

Het bedrijf heeft er zelf ook belang bij om de lonen te verhogen vanwege het grote tekort op de arbeidsmarkt. Door de lonen te verhogen, wordt KLM immers een aantrekkelijkere werkgever.  

Inflatie van de afgelopen jaren

In 2020 was de inflatie 1,3 procent, in 2021 2,7 procent. Over die twee jaren gezien gaat het personeel er dus 1 procent op vooruit. Maar voor dit jaar komt de inflatie waarschijnlijk boven de 6 procent uit, meldde het Centraal Planbureau in de laatste raming. Daar wordt het personeel dus nog niet voor gecompenseerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Half miljard verlies voor Air France-KLM, ticketprijzen omhoog

De loonsverhoging moet nog wel met de vakbonden worden besproken. Als voorwaarde voor de staatssteun moet het bedrijf namelijk 15 procent bezuinigen op 'beïnvloedbare kosten'. Arbeidskosten vallen daar ook onder.

Welke opties KLM heeft om de loonsverhoging door te voeren zonder deze voorwaarde te schenden, is onduidelijk. Het bedrijf gaat hierover in gesprek met de bonden, laat een woordvoerder weten. 

Deel staatssteun afgelost

KLM heeft aan het begin van de maand mei voor het eerst een deel afgelost van de lening van de staat. In totaal heeft KLM 942 miljoen euro getrokken van de 3,4 miljard euro die er klaarstond. Daarvan is nu 311 miljoen terugbetaald. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore