Ga naar de inhoud
Dwangsom 1 miljoen

Schoenwinkel Van Haren mag geen nep-Dr. Martens meer verkopen

De Britse schoenfabrikant Dr Martens heeft ook eigen winkels. Beeld © ANP

Schoenwinkelketen Van Haren maakt met zijn veterlaarzen inbreuk op het merk van de bekende Dr. Martens 'krakersschoen'. Als de winkel toch nog van die schoenen verkoopt, moet het een boete betalen die kan oplopen tot 1 miljoen euro.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het Haagse gerechtshof.

Krakerslaarzen

De beroemde leren laarzen van Dr. Martens kwamen in 1960 op de markt en worden onder meer gekenmerkt door een geel stiksel, waarmee het leer is vastgezet aan de zool.

In 2020 stapte de merkenrechtdochter Airwair van de Britse schoenfabrikant naar de rechter omdat ze vond dat schoenenwinkel Van Haren nep-Dr. Martens verkocht. Daarbij spande het twee procedures aan tegen de Nederlandse winkelketen.

Geel stiksel

De procedure waarin de Britten Van Haren slaafse nabootsing van de schoen verweten, werd in januari vorig jaar echter verloren. In die zaak ging de beursgenoteerde schoenmaker ook in hoger beroep nat.

Omzet
Lees ook:
Omzet Van Haren stijgt: 'Comfortabel aan de onderkant van de markt'

Maar de tweede procedure was wél succesvol. Die zaak concentreerde zich op de merkinbreuk tegen het element van het gele stiksel. In die zaak wees de schoenfabrikant op een stapel omschrijvingen uit de pers en van schoenenwinkels, waarin het stiksel als kenmerkend en iconisch wordt omschreven.

Zo omschreef NRC de 'krakersschoenen of legerkistjes' van Dr. Martens in 1993 al als 'stevige stappers met een no-nonsens uiterlijk, voor de geschoolde schoenen-watcher ogenblikkelijk herkenbaar aan het robuuste leer en knalgeel stiksel langs een vuistdikke zool'.

Merkinbreuk

Vorig jaar oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag dat er inderdaad sprake was van merkinbreuk. Tegen die uitspraak ging Van Haren in hoger beroep. De schoenwinkelketen stelde daarin onder meer dat het gele stiksel geen merk is, maar slechts een decoratief element.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het Haagse gerechtshof blijkt dat de Nederlandse schoenenwinkel die zaak verloor.

Volgens het hof is het gele stiksel van het begin af aan bedoeld geweest om de schoen te onderscheiden van de concurrentie. Daardoor is het merkrecht geldig, en maakt Van Haren met zijn schoenen met geel stiksel inderdaad inbreuk op dat merk.

Hoge dwangsom

Van Haren mag de schoenen niet meer verkopen, op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot 1 miljoen euro. Eerder had de voorzieningenrechter een maximum van 100.000 euro gehanteerd, maar daartegen protesteerde Dr. Martens.

Schoenengigant
Lees ook:
Schoenengigant Van Haren mag geen rode zolen maken

Ook het hof vindt dat bedrag te laag voor een groot bedrijf als Van Haren, dat 143 vestigingen in Nederland telt. De winkelketen is bovendien in handen van het Duitse Deichman Schuhe, een van de grootste schoenenbedrijven van Europa.

Verkoop al opgeschort

Woordvoerder Julia van Strijdhoven van Van Haren laat weten dat de winkelketen de verkoop van de schoenen al na de uitspraak van de voorzieningenrechter tijdelijk had opgeschort. "In de praktijk verandert dat nu dus niets aan ons productaanbod."

Ook benadrukt zij dat de rechter over zes van de tien betreffende schoenen in deze zaak oordeelde dat er géén sprake was van merkinbreuk. "Bovendien loopt over hetzelfde onderwerp nog een bodemprocedure in eerste aanleg, zodat er nog geen sprake is van een definitief oordeel."

Pumps Louboutin

Advocaat Jesse Hofhuis, die optrad voor Dr. Martens, kon vandaag nog geen commentaar geven op de zaak.

Het is niet de eerste keer dat Van Haren op de vingers wordt getikt voor merkinbreuk. In 2019 moest de winkelketen al de verkoop van pumps met knalrode zolen staken, omdat die te veel leken op de schoenen van het merk Louboutin.

Dr Martens: kater voor beleggers

Op de beurs was Dr. Martens afgelopen jaar minder succesvol dan in de Nederlandse rechtbanken. De schoenfabrikant werd in 2014 overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Permira, die het bedrijf begin 2021 naar de beurs bracht.

De introductiekoers van 3,70 Britse pond waardeerde het bedrijf op 3,7 miljard pond (4,4 miljard euro). De eerste weken explodeerde de koers tot boven de 5 pond, maar in juni begon het aandeel in waarde te dalen. Dit jaar raakte de koers zelfs in een vrije val. Inmiddels noteert Dr. Martens op de beurs iets boven de 2 pond, ten opzichte van het hoogtepunt een verlies van 60 procent.