Ga naar de inhoud
Nasleep fraudezaak

Ontslagen bestuurder van scheepsgigant Spliethoff kiest voor tegenaanval

Ontslagzaak bij rederij Spliethoff blijft door-etteren. Beeld © ANP

Een fraude en ontslagzaak bij de Amsterdamse rederij Spliethoff heeft een venijnig staartje gekregen. Een vorig jaar ontslagen financieel bestuurder probeerde te voorkomen dat een sleutelfiguur binnen het bedrijf zijn scheepsvaartbelangen fiscaal vriendelijk doorschuift naar zijn zoons.

De Haarlemse voorzieningenrechter heeft daar echter een stokje voor gestoken. Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak.

Scheepvaartgigant

Rederij Spliethoff is een van de grootste scheepseigenaren van Nederland, met ruim honderd schepen in de vaart. Het concern dat vorig jaar zijn eeuwfeest vierde, is vooral actief in het wereldwijde transport van houtproducten en projecten voor de olie- en gasindustrie.

Top
Lees ook:
Top Rotterdams havenbedrijf Broekman weg na botsing met eigenaar

De schepen van de rederij zijn formeel in handen van afzonderlijke bedrijfjes, waarin ook klanten en werknemers kunnen investeren.

Fraude en ontslagzaak

Afgelopen herfst werd bekend dat Spliethoff is getroffen door een miljoenenfraude, gepleegd door een financieel adjunct-directeur. Als nasleep van die zaak ontsloeg Spliethoff ook zijn chief financial officer, Michel Fransen.

Het bedrijf verweet Fransen dat hij de fraude over het hoofd zag en van de betreffende adjunct kostbare cadeaus aannam. Vorig jaar gaf de Amsterdamse kantonrechter groen licht voor het ontslag. Een hoger beroep loopt nog. "Fransen heeft niets met de fraude te maken, en wil zijn naam gezuiverd zien", benadrukt zijn advocaat Arjen Kampherbeek.

Scheepsbelangen

Nu blijkt dat de ontslagzaak van Fransen heeft geleid tot nieuwe juridische procedures. De rederij wil dat de ex-cfo een bedrijfslening van 1,7 miljoen euro terugbetaalt, waarmee hij in schepen van het bedrijf investeerde.

Om dat geld te kunnen terugbetalen, wil Fransen een deel van zijn scheepsbelangen tegen redelijke voorwaarden verkopen. Maar daarbij voelt hij zich gedwarsboomd door het bedrijf en een van de beleidsbepalende figuren ervan; de 79-jarige Dirk Kleiman.

Kleiman is een ex-topman van Spliethoff, die nog steeds als aandeelhouder en via bestuursfuncties bij houdstermaatschappijen een belangrijke rol bij het bedrijf speelt. Volgens Fransen 'gebeurt er binnen Spliethoff niets wat Kleiman en oud president-directeur Gerard Bos niet willen'. 

Fiscaal vriendelijk

Fransen blijkt nu voor de tegenaanval te hebben gekozen, door zijn invloedrijke opponent dwars te zitten. Ook Kleiman investeert namelijk in de vloot van Spliethoff. Om te profiteren van een overheidsregeling waarmee ondernemers hun belangen fiscaal vriendelijk kunnen doorschuiven naar de nieuwe generatie, moeten alle mede-investeerders goedkeuring verlenen.

Kleiman kon geen gebruik maken van die gunstige regeling, omdat Fransen in zijn geval bezwaar maakte. Dat zou Kleiman zo'n 1,6 miljoen euro aan erf- en schenkbelasting schelen.

Misbruik

Om af te dwingen dat Fransen hem alsnog de benodigde toestemming verleent, stapte Kleiman naar de rechter. Volgens het Spliethoff-kopstuk maakt de ex-bestuurder misbruik van zijn vetorecht om de afwikkeling van zijn eigen ontslagzaak in zijn voordeel te kunnen beslechten.

Aandeelhouders
Lees ook:
Aandeelhouders online juwelier Vedder & Vedder vechten elkaar de tent uit

Uit de uitspraak blijkt dat de Haarlemse voorzieningenrechter hem gelijk heeft gegeven. Fransen wordt door de rechtbank verplicht om medewerking te verlenen.

Zondenbok

"Het klinkt gek, maar toch zijn we met de uitspraak wel tevreden", aldus zijn advocaat Kampherbeek. "Er is nu vastgesteld dat de scheepsbelangen kunnen worden verkocht zonder toestemming van alle investeerders. Dat geeft mijn cliënt en andere investeerders meer ruimte om hun belangen te verkopen. Dat werd in het verleden altijd door Spliethoff geblokkeerd."

Een ander element uit de uitspraak is volgens de advocaat van belang voor het hoger beroep in de ontslagzaak. "Deze rechter stelde vast dat de kantonrechter in de ontslagzaak niet is ingegaan op de verklaring waarin Fransen duidelijk aangeeft niet bij de fraude te zijn betrokken en zich te beschouwen als een zondenbok."

Advocaat Dirk Lange, die in de zaak optrad voor de rederij en Kleiman, kon vooruitlopend op overleg met zijn cliënten nog geen commentaar geven.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van