Hoop op doorstart

Parcls wilde pakketbezorging verduurzamen, maar is nu failliet

11 mei 2022 16:02 Aangepast: 11 mei 2022 16:14
Parcls wilde 100 vestigingen door heel Nederland. Beeld © ANP

De duurzame pakketdienst Parcls, waarvan gisteren bekend werd dat ze niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen, is failliet. Volgens de oprichter sloeg het concept aan, maar had de mix aan inkomsten beter gemoeten.

Luc van Gompel, die Parcls in 2017 oprichtte, bevestigt het faillissement tegenover RTL Z. Hij zegt te hopen dat er een doorstart kan plaatsvinden. "Er loopt vanalles, en als het bedrijf voortgezet kan worden zal ik erg graag mijn bijdrage aan blijven leveren."

Minder uitlaatgassen

Parcls wilde een netwerk van pakketpunten door heel Nederland opbouwen, waarmee verkeersoverlast en uitstoot van uitlaatgassen van bestelbusjes moest worden tegengegaan. Als pakketten daar worden afgeleverd hoeven bestelbusjes niet meer de wijken in. Klanten konden de pakketten afhalen of per bakfiets laten bezorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duurzame pakketdienst Parcls op rand faillissement

Begin vorig jaar ontving Parcls nog een kapitaalinjectie van 1,7 miljoen euro van onder meer het Amsterdams Klimaat- Energiefonds (AKEF) om de plannen te realiseren. Het bedrijf beschikte over 9 pakketpunten, maar zei afgelopen maart te streven naar 100 vestigingen.

Faillissement

Gisteren werd bekend dat Parcls uitstel van betaling had gekregen, omdat het niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. Inmiddels is de onderneming failliet.

Dat het bedrijf zo snel na de kapitaalinjectie van vorig jaar en de bekendmaking van de ambitieuze plannen in maart bankroet ging, verklaart directeur Marlies van Lohuizen van Parcls uit tegenvallende inkomsten en een misgelopen vervolgfinanciering. "Die is afgeketst omdat het bedrijf niet rendabel genoeg was."

Doorstart

Oprichter en aandeelhouder Van Gompel hoopt dat Parcls een doorstart kan maken. "Ik ben er vijf jaar mee bezig geweest, dus hoop dat er een basis is om verder te gaan." Hij bevestigt dat financier AKEF daar ook voor open staat. "Zij hebben een lening gegeven en zeggen nu: 'verdorie, dat hebben we niet voor niets gedaan'. Zij willen ook graag dat het initiatief kan doorgaan."

Volgens Van Gompel was het altijd druk in de vestigingen. "Het concept slaat dus wel aan. Het is dan alleen de vraag waar het geld vandaan moet komen. Dat kwam uiteindelijk van een mix van de webshops, de pakketvervoerders en de klanten. Maar daar kon nog wel wat aan veranderen."

Curator Angelina Bakker was vanmiddag onbereikbaar voor een toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van