Ga naar de inhoud
40.000 euro

Boete voor KLM voor weigeren terugbetalen klanten D-Reizen

Grondpersoneel van KLM tijdens het lossen en laden van een toestel op Schiphol, 15 oktober 2021. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

KLM heeft een boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gekregen van ruim 40.000 euro vanwege het niet terugbetalen van geannuleerde tickets. De ILT legt ook een last onder dwangsom op aan KLM die in totaal kan oplopen tot 500.000 euro.

Ook Cathay Pacific Airways en Singapore Airlines hebben boetes gekregen, van respectievelijk 11.800 euro en 22.400 euro, meldt de ILT.

D-Reizen

De luchtvaartmaatschappijen betaalden geannuleerde tickets niet terug aan gedupeerde passagiers die via het inmiddels failliete D-reizen hadden geboekt. Ze weigerden dat omdat de maatschappijen eerder de tickets al aan D-reizen hadden terugbetaald. Het reisbedrijf ging echter failliet voordat het geld werd overgeboekt naar de gedupeerden.

Vliegmaatschappijen
Lees meer
Vliegmaatschappijen weigeren klanten failliet D-Reizen terug te betalen

Volgens de Europese Verordening passagiersrechten hebben passagiers recht op terugbetaling of omboeking als luchtvaartmaatschappijen een vlucht annuleren. Ook wanneer dat ticket is gekocht via een reisagent of tussenpersoon.

De ILT zegt dat KLM passagiers, die via tussenpersonen hebben geboekt, niet rechtstreeks de keuze biedt tussen terugbetaling binnen zeven dagen of een omboeking. De maatschappij moet daarvoor haar website aanpassen en mag niet meer terugverwijzen naar de reisbemiddelaar.

Maand de tijd

KLM heeft een maand de tijd om aan de last te voldoen en moet de ILT daarna wekelijks informeren over de voortgang. Elke keer dat de ILT constateert dat KLM niet voldoet, verbeurt een dwangsom die in totaal dus kan oplopen tot een half miljoen euro.

In december vorig jaar werd al bekend dat de ILT boetes ging opleggen aan de maatschappijen vanwege de kwestie. Het was toen nog niet bekend hoe hoog de boetes zouden worden.

Krijg
Lees ook:
Krijg je een voucher in plaats van geld terug? Dit zijn je rechten