Ga naar de inhoud
Ondanks investering 1,7 miljoen

Duurzame pakketdienst Parcls op rand faillissement

Parcls: minder bestelbusjes in de wijk. Beeld © ANP

De duurzame pakketdienst Parcls heeft uitstel van betaling gekregen. Het ambitieuze bedrijf ontving vorig jaar nog 1,7 miljoen euro van Rabobank en een duurzaamheidsfonds, en wilde 100 vestigingen door heel Nederland openen.

Parcls werd in 2017 opgericht door ondernemer Luc van Gompel, voorheen directeur van persbureau ANP. Het bedrijf moest een oplossing bieden voor de overlast van pakketbezorgdiensten in de binnensteden.

Door de pakketten te bezorgen bij de pakketpunten van Parcls, hoeven er minder bestelbusjes door de stadswijken te rijden, dus is er minder uitstoot van uitlaatgassen en verkeershinder. Klanten kunnen hun pakketje ophalen, of laten bezorgen met een elektrische bakfiets.

Groeikapitaal 1,7 miljoen

Sinds de oprichting groeide Parcls uit tot zes pakketpunten in Amsterdam, en drie vestigingen buiten de hoofdstad.

Mede dankzij de explosief groeiende pakketmarkt leek het bedrijf de wind in de zeilen te hebben. Begin vorig jaar haalde het 1,7 miljoen euro op bij Rabobank en het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds. Met dat geld zou Parcls heel Amsterdam gaan voorzien van pakketpunten.

Honderd vestigingen

Afgelopen maart kondigde Parcls aan met lokale subsidie een eerste testlocatie in Rotterdam te openen. Bij die gelegenheid zei directeur Marlies van Lohuizen dat er komend jaar in totaal zeventien nieuwe vestigingen in verschillende steden zouden worden geopend, en op termijn 100 pakketpunten door heel Nederland.

Nu, nog geen twee maanden later, blijkt Parcls echter plotseling uitstel van betaling te hebben gekregen. Dat betekent dat het bedrijf niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Surseance is vaak het voorportaal van een faillissement.

Waarom Parcls zo snel na de groeifinanciering van vorig jaar en de ambitieuze plannen van maart in surseance is gegaan, is nog onduidelijk.

Maker
Lees ook:
Maker slimme pakketbrievenbussen Mypo failliet, slechts 350 verkocht

Directeur Van Lohuizen onthoudt zich van commentaar op de surseance. "We willen hiermee niet in het nieuws. We hebben intern besloten om niet naar buiten te treden en geen pers te woord te staan". De door de rechter aangestelde bewindvoerder Ernst Paul Pandelitschka was onbereikbaar voor commentaar.

Verliezen

Uit de meest recente jaarrekening die het bedrijf inleverde bij de Kamer van Koophandel blijkt wel dat Parcls in 2020 een verlies van 792.000 euro maakte. Eind dat jaar bedroeg het eigen vermogen - zeg maar de financiële buffer van het bedrijf - ruim een half miljoen euro negatief.

Uit het verslag blijkt verder dat het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF) het grootste deel van de groeifinanciering van vorig jaar voor zijn rekening heeft genomen. Het fonds verstrekte een lening van 1,2 miljoen euro, dat in delen zou worden betaald.

Geld kwijt

Dat geld moet door de surseance grotendeels als verloren worden beschouwd, bevestigt AKEF-fondsmanager Casper Heijsteeg. "We zullen de lening grotendeels moeten afschrijven. Iets meer dan de helft ervan was inmiddels verstrekt."

Wel zegt Heijsteeg dat het fonds actief betrokken is bij de bestudering van de mogelijkheden voor een doorstart. "Wij zijn pandhouder, dus hebben bepaalde activa van het bedrijf als zekerheid voor die lening. Momenteel kijken wij samen met de bewindvoerder en het management of er nog een voortzetting mogelijk is. Dat heeft wel onze voorkeur, want ons fonds wil een duurzame impact op Amsterdam maken. Door een doorstart zou dat doel mogelijk toch kunnen worden bereikt.”

Heijsteeg zegt niet veel te kunnen zeggen over de oorzaken van de surseance. "In deze post-covid markt met allerlei overspanningen kan het snel gaan, vooral met bedrijven in een vroege fase van de ontwikkeling."