Ga naar de inhoud
Hoop voor spaarders

ING-topman hint op verhoging spaarrente als ECB de rente verhoogt

Een vrouw pint bij een ING-automaat. Beeld © Michel Utrecht

Hoopvol nieuws voor spaarders van ING. Als de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogt, dan doet ING dat ook. Dat zei topman Steven van Rijswijk in gesprek met RTL Z.

Om de Europese economie te ondersteunen is de rente voor banken om geld bij de ECB te stallen al bijna 8 jaar negatief, banken moeten er dus voor betalen. De gedachte hierachter is dat banken hierdoor sneller geld uitlenen aan bedrijven en consumenten, wat weer zorgt voor economische groei. 

Rente al jaren negatief

Een nadeel hiervan is wel dat de rente op spaargeld ook al jaren heel erg laag is. Banken zouden er anders op toeleggen, aangezien het verplicht is om geld dat ze niet meteen weer uitlenen 's nachts bij de ECB te parkeren. Al jaren is er dan ook kritiek op het ECB-beleid om de rente zo laag te houden.

De
Lees ook:
De rente stijgt: goed voor spaargeld en pensioen, slecht voor hypotheek en leningen

Tot voor kort was de centrale bank hier tamelijk ongevoelig voor, onder meer om de gevolgen van de coronacrisis op de economie op te vangen. Maar vanwege de torenhoge inflatie gaat de ECB toch van koers wijzigen, werd begin maart bekend. Eerder deze week kondigde de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de grootste renteverhoging sinds 2000 aan. 

In drie stappen omhoog

En ook de ECB komt dus in actie. Allereerst wordt het opkoopprogramma van obligaties versneld afgebouwd. En algemeen wordt aangenomen dat de ECB vervolgens in drie stappen de rente gaat verhogen. En dat zou dan betekenen dat de rente die de ECB rekent aan het einde van het jaar weer in de plus staat. "Dat gaan we zien", houdt Van Rijswijk nog wel een slag om de arm.

Maar als het gebeurt, dan volgt ING ook met de hogere spaarrentes, zegt Van Rijkswijk na enig aandringen. "Als de rentebeweging weer omhoog gaat, dan zullen we die ongetwijfeld weer volgen."

ECB
10 maart 2022:
ECB verwacht dat inflatie lang gaat duren, verwacht geen recessie

Wat wij doen als bank, over het algemeen, is dat we de rentebewegingen volgen", zegt Van Rijswijk. "En dat zullen we op zo'n moment ook gaan bekijken."

Negatieve rente

Goed nieuws dus voor klanten van de bank en andere Nederlandse banken. Vanwege de lage rente krijgen spaarders al jaren maar een marginale vergoeding voor het uitlenen van hun geld aan de banken. Sinds dit jaar is het rentetarief voor ING-klanten met een saldo tot 100.000 zelfs 0 procent. 

En klanten die meer dan een ton op hun rekening(en) hebben bij de bank, betalen zelfs al enige tijd om hun geld bij de bank te stallen. 

Betalen om te mogen sparen:

03:18

Juich niet te vroeg

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra waarschuwt voor te veel optimisme. Stel dat de ECB haar belangrijkste rentetarief inderdaad in drie stappen verhoogt, dan komt deze waarschijnlijk uit op 0,25 procent. Dat is nog steeds erg laag in vergelijking tot de inflatie die in 2022 op jaarbasis 5,2 procent zal zijn volgens de meest recente raming van het Centraal Planbureau (CPB).