834 miljoen in stroppenpot

ING geraakt door oorlog in Oekraïne: van 1 miljard naar 421 miljoen winst

06 mei 2022 07:17 Aangepast: 06 mei 2022 09:41
ING-topman Steven van Rijswijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer in 2018. Beeld © ANP

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne hakken er flink in bij ING. De bank zet in totaal 987 miljoen euro opzij vanwege leningen waarvan het onzeker is of die worden terugbetaald. De winst komt hierdoor uit op 429 miljoen.

Dat is een daling van bijna 60 procent ten opzichte van de winst van ruim 1 miljard euro die de bank boekte in de eerste drie maanden van 2021. Van de bijna 1 miljard euro die de bank nu voor de zekerheid opzij zet, heeft 834 miljoen euro een Russische connectie

Miniatuurvoorbeeld
2 maart 2022:

ING neemt geen nieuwe Russische klanten meer aan, blijft oude wel helpen

ING greep wegens de oorlog in Oekraïne in bij zijn Russische tak, waar zo'n driehonderd mensen werken. De bank besloot begin maart geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven. Van alle Nederlandse banken heeft ING de grootste belangen in Rusland.

Eind april had de bank nog voor 5,8 miljard euro uitstaan aan Russische klanten of bedrijven met een Russische eigenaar. Eind februari was dit nog bijna een miljard meer. Dat is het goede nieuws. De bank houdt wel meer buffer aan op de balans omdat de risico's voor de Russische economie groter zijn geworden. 

Rente loopt op

De oorlog is overigens niet het enige waar de bank last van had. Ook de inkomsten uit rente, de belangrijkste bron van inkomsten voor de bank daalden, met bijna 3 procent. Toch is topman Steven van Rijswijk optimistisch, volgens hem zijn de rente-inkomsten 'veerkrachtig'. 

Hij doelt waarschijnlijk op de rente die weer aan het stijgen is en waar ING ook van profiteert. De lage rente drukte de voorbije jaren juist flink op het verdienmodel van banken en dat daar nu geleidelijk verandering in komt, is voor hen dus goed nieuws.

De bank boerde goed met de inkomsten uit vergoedingen en commissies. De bank laat z'n klanten simpelweg meer betalen voor hun betaalpakket. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

700 miljoen euro aan Russische ING-leningen geraakt door sancties

Er zijn nog meer lichtpuntjes, vertelt analist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer in RTL Z Voorbeurs. "De kosten lijkt ING goed onder controle te hebben. Daar waar bij andere banken de kosten voor bijvoorbeeld personeel oplopen, zie je dat bij ING niet." 

De bank 'plukt de vruchten' van het digitaliseringsproces waarmee ING volgens Bender vooroploopt in de bankenwereld. 

Cadeautjes voor beleggers

En ook RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra is niet geschrokken van de lagere winst. "Die is nog steeds fors. Het ziet er goed uit voor de bank", aldus Veenstra. Hij constateert dat er nog 'genoeg cadeautjes zijn om uit te delen aan beleggers', verwijzend naar aankondiging van de bank dat het 1,25 miljard euro gaat teruggeven aan aandeelhouders. 

Er is wel een 'maar', waarschuwt hij. "Ze moeten wel de voorzieningen onder controle weten te houden."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore