Half miljard verlies voor Air France-KLM, ticketprijzen omhoog

Het herstel van Air France-KLM verloopt op schema, maar het luchtvaartbedrijf is er nog lang niet. In de eerste drie maanden van dit jaar leed het Frans-Nederlandse bedrijf een verlies van 552 miljoen euro, onder meer door de hoge brandstofprijzen. Die rekent het bedrijf dan ook door aan de klant.
Bij moederbedrijf Air France-KLM verdubbelde de omzet ruimschoots tot 4,4 miljard euro. Onderaan de streep leed het bedrijf nog wel een verlies, van ruim een half miljard. Topman Ben Smith is positief over het resultaat dat werd behaald in 'uitdagende omstandigheden'.
Daarmee doelt hij op de omikronvariant van het coronavirus, de 'situatie in Oekraïne' en de scherpe stijging van de brandstofprijzen. Daar was het bedrijf bijna een miljard euro aan kwijt, 115 procent meer dan de brandstofkosten in hetzelfde kwartaal van 2021.
Doorrekenen hoge brandstofprijs
KLM had maar beperkt last van de hogere olieprijs, omdat het zich daarvoor had ingedekt. En wat het bedrijf extra moet betalen, rekent het gewoon door aan de klant, vertelt topman Pieter Elbers in gesprek met RTL Z. "Als de brandstofprijzen blijven stijgen, dan ga je dat terugzien in de ticketprijzen."

Verlies van 3,3 miljard voor Air France-KLM in 2021
In het afgelopen kwartaal verhoogden KLM en zusterbedrijf Air France de tarieven al vanwege de hoge brandstofprijzen. Dat gebeurde op alle langeafstandsvluchten. Hoeveel extra reizigers moeten neertellen voor hun ticket, hangt onder meer af van de klasse waarin zij zitten en hun bestemming.
Oorlog in Oekraïne
Het bedrijf profiteerde in de afgelopen drie maanden van het opheffen van reisbeperkingen in een flink aantal landen, waardoor er weer meer gevlogen kon worden.
De oorlog in Oekraïne zorgde tijdelijk ook voor een daling in het aantal boekingen, meldt Air France-KLM. Toch heerst optimisme over de rest van het jaar omdat er volop wordt geboekt voor de zomervakantie. Het bedrijf verwacht dat de toestellen in het huidige kwartaal voor 85 procent gevuld zullen zijn en het kwartaal erna misschien zelfs wel voor 90 procent.
Aflossen staatssteun
Dankzij die redelijk volle vliegtuigen denkt Air France-KLM ook break-even te draaien in het tweede kwartaal, dat loopt van april tot en met juni. In het derde kwartaal verwacht het bedrijf zelfs winst te draaien.

Schiphol-topman Benschop biedt excuses aan voor chaos in meivakantie: 'Dit is groeipijn'
En als het zo goed blijft gaan, dan lost KLM nog meer staatssteun af. Afgelopen dinsdag, 3 mei, betaalde het bedrijf 311 miljoen euro terug van de 942 miljoen euro die het bedrijf in 2020 leende van de staat.
Enigszins opmerkelijk, want in de eerste drie maanden van dit jaar ontving het bedrijf nog 140 miljoen euro aan staatssteun om de lonen te kunnen blijven doorbetalen via de NOW-regeling.
KLM-topman Pieter Elbers, die per 1 juli wordt opgevolgd door Marjan Rintel, deelt het optimisme van zijn baas in Parijs. "Ondanks de geopolitieke spanningen, hoge inflatie en stijgende kosten, zet het herstel zich onverminderd sterk door."
Excuses voor chaos
Hij maakt zich wel zorgen over de problemen op Schiphol door de krapte op de arbeidsmarkt. Voor de chaos in de meivakantie op de luchthaven maakt hij namens het bedrijf 'welgemeende excuses' aan passagiers.

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.