Ga naar de inhoud
Afschrijving 3,7 miljard

Ondanks miljardenstrop Rusland boekt Shell 6,7 miljard euro winst

Een medewerker van een Shell-tankstation in Sint Petersburg, 8 maart 2022. Beeld © ANP / EPA / Anatoly Maltsev

De oorlog in Oekraïne levert oliemaatschappij Shell tot nu toe meer op dan dat het kost. Weliswaar moest het bedrijf miljarden afschrijven op de Russische activiteiten, dankzij de hoge energieprijzen boekte het bedrijf een winst van 7,1 miljard dollar (6,7 miljard euro).

In vergelijking met het vorige kwartaal is dat overigens een daling van bijna 40 procent. In die periode profiteerde het inmiddels volledig Britse bedrijf ook al van de omhooggeschoten energieprijzen. Het verschil met het afgelopen kwartaal: Rusland was nog geen oorlog begonnen in Oekraïne.

En die oorlog leverde het bedrijf een strop op van 3,9 miljard dollar (3,7 miljard euro). Dat is het bedrag dat Shell in het eerste kwartaal heeft afgeschreven op de Russische activiteiten. 

Diesel
Lees ook:
Diesel bijna net zo duur als benzine: 'Dit gaat pijn doen'

Het gaat onder meer om Shells samenwerking met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Daarnaast beëindigt Shell de betrokkenheid bij de gaspijpleiding Nord Stream 2. Dat kost 1,2 miljard dollar, die het bedrijf had uitgeleend aan het project.

Plan voor terugtrekking

Verder gaat Shell zich ook van de Russische markt terugtrekken met zijn tankstations. Shell werkt aan een plan om dit op een 'ordentelijke manier' te doen, bijvoorbeeld voor de veiligheid van het personeel. Datzelfde geldt voor de gas- en oliewinningsprojecten van het bedrijf.

Bij dat laatste gaat het onder meer om het Sakhalin-2, een groot oliewinnings-project in Siberië. Hier schrijft het bedrijf ruim 1,6 miljard dollar voor af.

Nog 1 miljard op de balans

De schade kan overigens nog verder oplopen. Er staat nog voor ruim 1 miljard dollar op de balans van Shell aan inkomsten die het bedrijf nog wel denkt te halen, vertelde cfo Sinead Gorman tijdens een persconferentie. 

Miljardenverlies
Lees ook:
Miljardenverlies voor BP door vertrek uit Rusland

Grote concurrenten van Shell als BP, TotalEnergies, ExxonMobil en Chevron hebben ook een sterk eerste kwartaal gedraaid, dankzij de hogere energieprijzen. De Russische inval in Oekraïne zorgt echter ook voor tegenslagen. Zo besloten de meeste grote westerse olieproducenten Rusland te verlaten en moeten ze miljarden afschrijven op hun Russische bezittingen.

Concurrent BP boekt bijvoorbeeld maar liefst omgerekend bijna 28 miljard euro af op zijn Russische activiteiten. Of de bedrijven eventueel nog kopers vinden voor hun onderdelen in Rusland is nog onduidelijk. Het risico bestaat dat die onderdelen tegen korting naar Russische of Chinese kopers gaan.