Gerucht over staking

Onrust op Schiphol, vakbond legt eisen voor personeel op tafel

04 mei 2022 13:03 Aangepast: 04 mei 2022 15:09
Reizigers op luchthaven Schiphol op 1 mei 2022. Beeld © ANP / Hollandse-Hoogte / Owen O’Brien

Het personeelstekort, de werkdruk en de lage lonen blijven de gemoederen op Schiphol bezighouden. Een wilde staking van beveiligers ging op het laatste nippertje niet door. Later vanmiddag praat vakbond FNV met Schiphol over de situatie op de luchthaven. De reisbranche hamert op snelle maatregelen.

Een woordvoerder van de vakbond tweette vanochtend dat beveiligers van plan zouden zijn om het werk neer te leggen bij een 'wilde staking'. Dat is een spontaan georganiseerde staking waar geen vakbond bij betrokken is, benadrukte de woordvoerder

Welles-nietes

Op Twitter reageerde de luchthaven dat 'er op dit momet geen werkonderbreking gaande' is. "Het proces bij de securitycontrole gaat door", aldus Schiphol. Bij beveiligingsbedrijf CTSN, dat de beveiliging op Schiphol doet, was niet direct iemand bereikbaar voor commentaar. 

Een beveiliger op de luchthaven bevestigt ter plaatse aan RTL Nieuws dat er inderdaad plannen voor een staking waren, maar dat die op het laatste moment niet doorging vanwege het gesprek tussen vakbond en luchthaven, om 16.00 uur vanmiddag.

Miniatuurvoorbeeld
23 april:

KLM-staking leidt op Schiphol tot chaos vanwege vakantiedrukte

De luchthaven is volgens FNV verantwoordelijk voor de chaotisch verlopen meivakantie, blijkt uit een brief van de vakbond aan topman Dick Benschop. Als de werkomstandigheden niet snel verbeteren en er niet meer loon wordt betaald, wordt het een 'hete zomer', dreigt de vakbond.

FNV eist dat iedereen die op de luchthaven werkt minimaal 14 euro per uur gaat verdienen. Daarnaast moet minstens 80 procent van het personeelsbestand in vaste dienst zijn. 

Staking KLM-personeel

Alleen dan kunnen taferelen zoals afgelopen week voorkomen worden, verwacht de vakbond. Door personeelstekort ontstonden lange rijen reizigers voor de beveiligingschecks op de luchthaven. 

De chaos begon op de eerste zaterdag van de meivakantie, toen bagagemedewerkers van KLM het werk wel neerlegden tijdens een wilde staking. En dat zorgde voor lange wachtrijen op de luchthaven. Door personeelstekorten verliep de rest van de meivakantie ook chaotisch op Schiphol. 

Miniatuurvoorbeeld
3 mei:

Schiphol-topman Benschop biedt excuses aan voor chaos in meivakantie: 'Dit is groeipijn'

Om te voorkomen dat de boel helemaal uit de hand zou lopen, verzocht de luchthaven haar klanten - luchtvaartmaatschappijen - om vluchten te schrappen in het afgelopen weekend. Schiphol-topman Dick Benschop bood gisteren zijn excuses aan voor de problemen. 

Reisbranche boos

En die waren hard nodig ook, vindt de reisbranche. Die is bang dat het herstel van de coronacrisis geknakt wordt door de problemen op de luchthaven. En dus trekt Benschop de portemonnee, als het aan Frank Oostdam van branchevereniging ANVR ligt.

Het alternatief om de druk te verlichten - minder vluchten in de zomer vanaf Schiphol - is voor de branche geen optie, aldus Oostdam. "Vluchten schrappen kan niet. Hij moet z'n proces op orde krijgen. Beveiligers moeten aangetrokken worden, dan moet er maar geld bij. Het gaat hem toch wel geld kosten."

De branche op haar beurt probeert zo veel mogelijk vluchten vanaf de vliegvelden bij Eindhoven en Rotterdam te laten gaan. "We are in this together", zegt Oostdam. Maar het kan niet zo zijn dat Benschop 'de handdoek nu al in de ring gooit'. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore