Duurzame energie

Nederlands techbedrijf Ampyx failliet, geen nieuwe investeerders gevonden

03 mei 2022 11:43 Aangepast: 03 mei 2022 16:24
Apyx Power kwam niet verder dan prototypes. Beeld © ANP

Het is bewindvoerder Christiaan Mensink niet gelukt om nieuwe investeerders te vinden die het Nederlandse techbedrijf Ampyx van een faillissement wilden redden. Het bedrijf dat duurzame energie wilde opwekken met zweefvliegtuigen is bankroet.

Dat bevestigt manager Business Development Jaap Bosch van Ampyx tegen RTL Z.

Windenergie

Ampyx Power werd in 2008 opgericht door wetenschapper Richard Ruiterkamp, en haalde sindsdien zo'n 50 miljoen euro op bij subsidiegevers, crowdfunders en grotere investeerders. Dat geld stak het bedrijf in de ontwikkeling van een zweefvliegtuig, waarmee windenergie zou kunnen worden opgewerkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijf dat stroom wil opwekken met zweefvliegtuig op rand faillissement

Ondanks beloftes dat het bedrijf op afzienbare termijn commerciële modellen op de markt zou kunnen brengen, kwam het in dertien jaar niet verder dan de ontwikkeling van prototypes. Nadat een poging om nieuw geld op te halen mislukte, moest het bedrijf twee weken geleden uitstel van betaling aanvragen.

Zoektocht naar investeerders

Ampyx-manager Jaap Bosch zei destijds dat bewindvoerder Christiaan Mensink en interim-directeur Reinhart Paelinck op zoek waren naar nieuwe investeerders, die het bedrijf nog voor een faillissement zouden kunnen behoeden. Daarvoor waren wel opnieuw miljoenen nodig.

Die zoektocht blijkt dus te zijn mislukt. Gisteren werd Ampyx failliet verklaard, waarbij bewindvoerder Mensink is benoemd tot curator. Door het faillissement verliezen 62 werknemers hun baan, nog afgezien van een aantal zzp'ers.

Ampyx-manager Bosch bevestigt dat het bedrijf ook afgelopen weken geen nieuwe investeerders heeft weten te vinden. "Het gaat om een bedrijf dat grote investeringen nodig heeft om hardware te ontwikkelen. Dat is heel duur. Het is niet gelukt om nieuw kapitaal op te halen, waardoor het bedrijf nu failliet is."

Doorstart

Volgens Bosch probeert de curator nu of hij het bedrijf of delen ervan kan verkopen. "Er wordt gekeken of de boedel kan worden verkocht, het liefst in zo groot mogelijke delen." Er zouden momenteel nog geen concrete gesprekken met partijen plaatsvinden.

Curator Christiaan Mensink zegt veel interesse en goede kansen te zien voor overnames van delen van het bedrijf. "Tot nu toe waren onze inspanningen gericht op de redding van het hele bedrijf. Sinds het faillissement kijken we of we delen van het bedrijf kunnen verkopen. Dat is voor kopers veel aantrekkelijker omdat dat zonder schulden, personeel en aandeelhouders kan."

Mensink denkt dat een nieuwe eigenaar 'in een kleinere setting' goed verder zou kunnen met de technologie die Ampyx heeft ontwikkeld. "Met bijvoorbeeld vijftien werknemers zou het iets langzamer gaan, maar er is veel geld in de technologie geïnvesteerd. Daar zit een flinke waarde in. Ampyx doet heel toffe dingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van