Ga naar de inhoud
Afschrijving van 28 miljard euro

Miljardenverlies voor BP door vertrek uit Rusland

Een medewerker van een BP-tankstation in Moskou, maart 2022. BP trekt zich terug uit Rusland na de inval in Oekraïne. Beeld © ANP/EPA

De Britse olie- en gasonderneming BP lijdt een miljardenverlies door het vertrek uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland. Het concern wil zijn belang van bijna 20 procent in het Russische staatsoliebedrijf Rosneft van de hand doen.

Door het vertrek uit Rusland moet BP een afschrijving doen van 29,3 miljard dollar, omgerekend 27,9 miljard euro. Daardoor lijdt BP een nettoverlies van 20,4 miljard dollar, omgerekend ruim 19 miljard euro. Het belang in Rosneft leverde de onderneming in het laatste kwartaal van 2021 nog 745 miljoen dollar op. 

Toch een topkwartaal

BP heeft verschillende staatsoliebedrijven benaderd om het belang in Rosneft over te nemen, onder andere in China en India. Een van die Chinese bedrijven zou ook in gesprek zijn met Shell om hun aandeel in het Russische olie- en gaswinningsproject Sakhalin over te nemen, schrijft persbureau Bloomberg.

Buiten de miljardenafschrijving draaide BP het beste kwartaal in tien jaar tijd. De omzet steeg met 40 procent naar 51 miljard dollar. De onderliggende winst van het olieconcern steeg naar 6,2 miljard dollar. Dat is meer dan twee keer zoveel als in de eerste drie maanden van 2021 en overtrof de verwachtingen van analisten, die uitgingen van krap 4,5 miljard dollar. 

Oliereus
Lees ook:
Oliereus ExxonMobil trekt zich ook terug uit Rusland

BP profiteerde van de hard stijgende prijzen voor brandstoffen en met name die van gas en olie. Mede daardoor verandert er weinig in de vooruitzichten van de oliegigant. Het dividend per aandeel blijft onveranderd op 5,46 dollarcent. Ook wil het bedrijf in het tweede kwartaal eigen aandelen terugkopen ter waarde van 2,5 miljard dollar, om zo de schade van het vertrek uit Rusland wat goed te maken voor de aandeelhouders.

Topman Bernard Looney heeft verder ambitieuze plannen om de bedrijfsvoering van BP te verduurzamen. Olie- en gaswinning moet in 2030 met 40 procent zijn afgenomen. De uitgaven aan hernieuwbare energie moeten tegen die tijd zijn vertwintigvoudigd. In 2050 wil BP emissieloos zijn. Om de investeringen te bekostigen die daarmee gepaard gaan, wil het Britse bedrijf voor die tijd 25 miljard dollar aan bezittingen van de hand doen.