Geannuleerde vluchten

Luchtvaartmaatschappijen leggen miljoenenclaim bij Schiphol neer

02 mei 2022 16:04 Aangepast: 09 mei 2022 16:16
Wachtende reizigers op Schiphol. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Als het aan de verschillende luchtvaartmaatschappijen ligt, trekt Schiphol de portemonnee vanwege de vele vluchten die dit weekend zijn geannuleerd. De schade wordt nog in kaart gebracht, maar volgens branchevereniging Barin gaat het om miljoenen euro's. Er is deze week een gesprek met de directie van Schiphol waarin ook geëist wordt dat de problemen per direct worden opgelost.

Als een vlucht binnen twee weken voor vertrek wordt geschrapt, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht om de passagier de kosten voor het ticket terug te betalen. Barin, de branchevereniging van de luchtvaartmaatschappijen die in Nederland actief zijn, verwacht dat vele gedupeerde reizigers dat zullen doen.

"Die claims zullen we doorberekenen aan Schiphol. Die zijn verantwoordelijk voor deze chaos. Bovendien lieten ze veel te laat, pas woensdag, weten de drukte niet aan te kunnen. Dat wisten ze toch al veel eerder", zegt Barin-voorzitter Marnix Fruitema.

De branchevereniging stuurde vorige week donderdag al een brief aan de operationeel directeur van Schiphol waarin stond dat de luchthaven aansprakelijk was voor eventuele kosten. 

Vacatures

Door de pandemie werd bijna twee jaar lang minder gevlogen, waardoor veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt op Schiphol. Die zijn niet allemaal teruggekeerd in hun oude baan. Met de meivakantie in volle gang zet dat extra druk op het huidige personeel. Ook deze week en in de zomer worden problemen verwacht.

En dat schiet bij Barin in het verkeerde keelgat. "Er moet per direct een actieplan komen. Deze ellende eens maar nooit weer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: 'Problemen Schiphol niet zomaar op te lossen'

Personeelstekort

Er is in Nederland echter een groot tekort aan personeel, in diverse sectoren. "Het is aan Schiphol hoe ze de problemen oplossen. Die grondmedewerkers meer betalen zodat er meer animo voor het werk is of extra medewerkers aannemen zodat er bij ziekte een reservepool is," aldus de Barin-voorzitter.

Het maakt hem niet uit hoe het opgelost wordt, als er maar een oplossing komt en wel per direct. "Hoe? Dat laat ik helemaal aan de luchthaven. Maar de luchtvaartmaatschappijen betalen voor verschillende diensten, dan moeten die diensten ook verleend worden," aldus Fruitema.

Verhoogde tarieven

De luchthaven verhoogde de haventarieven voor het landen en aanleggen van vliegtuigen per 1 april met 9 procent. In 2023 en 2024 komt daar nog eens 12 procent bij, 37 procent in totaal. Daarmee hoopt de luchthaven een deel van zijn coronaverliezen te kunnen doorbelasten aan zijn gebruikers. Het leidde tot veel woede bij de luchtvaartmaatschappijen.

Dat het nu zo fout gaat, 'is dan ook extra wrang', aldus Fruitema. "Ze verhogen de tarieven en leveren tegelijkertijd een wanprestatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Dit is nog maar de meivakantie'; piekdrukte Schiphol houdt aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore