Ga naar de inhoud
'Ernstig verwijtbaar'

Van Gogh Museum moet ontslagen directielid 60.000 euro extra betalen

Van Gogh Museum wil minder commercieel. Beeld © ANP

Het Van Gogh Museum in Amsterdam moet voormalig commercieel directeur Ricardo van Dam toch een schadevergoeding van 60.000 euro betalen, wegens ernstige fouten in de ontslagprocedure.

Het museum ontsloeg het directielid vorig jaar, nadat hij in aanvaring was geraakt met de nieuwe algemeen directeur Emilie Gordenker. Van Dam was sinds 2017 verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van het museum, die over het algemeen werden beschouwd als zeer succesvol.

Minder commercieel

Zijn nieuwe baas Gordenker, die begin 2020 aantrad, wilde echter een minder commerciële koers inslaan. Dat leidde tot spanningen met Van Dam. Na het mislukken van een bemiddelingspoging door de voorzitter van de raad van commissarissen, Jaap Winter, werd de commercieel directeur op straat gezet.

Commercieel
Lees ook:
Commercieel directeur Van Gogh Museum weg na conflict

Overigens vond er rond het aantreden van Gordenker een leegloop bij het museum plaats, waarbij vrijwel het volledige managementteam vertrok. Zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann kreeg een vertrekpremie van 75.000 euro mee.

Hoger beroep

In juni oordeelde de Amsterdamse kantonrechter dat het museum commercieel directeur Van Dam mocht ontslaan, en hem slechts een reguliere ontslagvergoeding van 16.000 euro hoefde te betalen. Daartegen ging Van Dam in hoger beroep.

Met succes, want vorige week oordeelde het Amsterdamse gerechtshof dat de ontslagen directeur toch recht heeft op een extra schadevergoeding.

Ernstig verwijtbaar

Het hof oordeelt dat de arbeidsovereenkomst terecht is ontbonden, omdat er sprake was van een verstoorde samenwerking tussen de commercieel directeur en de algemeen directeur. Anders dan de kantonrechter vindt het hof echter dat het museum bij het ontslag 'ernstig verwijtbaar' heeft gehandeld.

Algemeen directeur Gordenker en voorzitter van de raad van commissarissen zouden geen serieuze poging hebben ondernomen om de samenwerking te verbeteren. Ook zou het museum het vertrouwen in Van Dam prematuur hebben opgezegd, waardoor een definitieve breuk onvermijdelijk werd.

Extra 69.000 euro

Het museum moet de commercieel directeur daarom een extra ontslagvergoeding van 60.000 euro betalen, en nog eens zo'n 9000 euro aan achterstallig salaris tijdens de opzegtermijn.

Van
Lees ook:
Van Gogh Museum wil minder afhankelijk worden van buitenlandse bezoekers

Dat is aanzienlijk minder dan de 630.000 euro die Van Dam had geëist, maar toch zegt zijn advocaat Thea Vlot tevreden te zijn met de uitspraak. "De hoogte van de billijke vergoeding is teleurstellend, maar de grote winst is dat het hof heeft bevestigd dat het museum ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Nu staat vast dat dit zo niet had gemogen, en wat dat betreft is er rechtvaardigheid."

Het museum gaat in een reactie niet in op het verwijtbaar handelen, maar benadrukt dat het hof de ontbinding wegens een verstoorde arbeidsrelatie heeft goedgekeurd. "Van Dam heeft eigenlijk maar op een punt gelijk gekregen, namelijk dat het Van Gogh Museum meer had moeten doen om er samen met hem uit te komen."

Gordenker en Winter: oude bekenden

Opmerkelijk in bovenstaande ontslagprocedure is de rol die voorzitter van de raad van toezicht van het Van Gogh Museum speelde.

Jaap Winter geldt in Nederland als dé expert op het gebied van corporate governance, ofwel het behoorlijk bestuur van organisaties. Sinds 2017 is hij voorzitter van de raad van toezicht van 'het Van Gogh'.

Tijdens het hoger beroep stelde commercieel directeur Van Dam dat hij eind 2020 naar Winter was gestapt met zorgen over de nieuwe algemeen directeur Gordenker, en daarbij ook de vrees had uitgesproken door dat gesprek ontslagen te zullen worden. Volgens Van Dam zou Winter hem destijds hebben beloofd daar een stokje voor te steken.

Winter afwezig

Later ontkende Winter dat, maar tijdens de behandeling van het hoger beroep verscheen de hoogleraar corporate governance niet ter zitting om vragen te beantwoorden. Daarom sluit het hof het niet uit dat hij daadwerkelijk toezeggingen heeft gedaan.

Winter en Gordenker zijn oude bekenden van elkaar. Tussen 2004 en 2014 zat Winter in de raad van toezicht van het Haagse Mauritshuis, waar Gordenker sinds 2008 directeur was. Na Winters vertrek bij het Haags museum werd zijn echtgenote Lokke Moerel er toezichthouder. De topjuriste is sinds 2018 voorzitter van de raad van toezicht van het Mauritshuis.

Selectie Gordenker

Omdat Winter Gordenker goed kende, zou hij zich volgens een verklaring van het museum destijds hebben onthouden van een beoordeling van haar kandidatuur voor de hoogste post bij het Van Gogh Museum.

Dat lijkt haaks te staan op de verslaglegging in de jaarstukken van het Van Gogh Museum. Daarin staat namelijk dat 'alle leden van de raad van toezicht volledig hebben deelgenomen aan het selectieproces'.

In een toelichting verklaarde het museum vorig jaar dat Winter zich niet bemoeid zou hebben met de beoordeling van haar kandidatuur, maar wel met de beoordeling van de uiteindelijk geselecteerde kandidaten.

Dit is een artikel van