Met steun van investeerders en een Zwitserse verzekeringsgigant zou de Amsterdamse fintech Digital Insurance Group (DIG) de verzekeringsmarkt flink gaan opschudden. Maar ondanks miljoeneninvesteringen en grote ambities is de onderneming op de fles. Curator Karien Burg veilt de inboedel.
Digital Insurance Group ontwikkelde software waarmee 'ouderwetse' verzekeraars en banken hun bestaande automatiseringssystemen en databestanden beter kunnen inzetten bij de verkoop en het beheer van verzekeringspolissen.
Wereldwijde ambities
Het bedrijf ontstond in 2017 uit een fusie tussen de Nederlandse leverancier van vergelijkingssoftware Komparu en de Zwitserse verzekeringsapp-bouwer Knip. Het fusiebedrijf kreeg een hoofdkantoor in Amsterdam, maar had met steun van investeerders als het Amerikaanse Route 66 Ventures wereldwijde ambities.

De vooruitzichten leken uitstekend, zeker nadat de Zwitserse verzekeraar Zürich en de Nederlandse investeerder Finch Capital in de zomer van 2018 nog eens 15 miljoen euro in het bedrijf staken. Via de Spaanse bank Santander was DIG onder meer betrokken bij de lancering van een verzekeringsapp in Chili.
Corona
Maar de uitbraak van de coronapandemie gooide roet in het eten. Volgens de meest recente jaarrekening van de fintech moest dochterbedrijf DIG BV als gevolg daarvan de toekomstverwachtingen flink naar beneden bijstellen.
Dankzij de overheidssteun, waaronder een door de overheid gegarandeerde 'corona brugfinanciering' van 2 miljoen euro, verwachtte het bedrijf toch te kunnen overleven.
Toch failliet
Maar uit het Centraal Insolventieregister blijkt dat Digital Insurance Group vrijdag door de Amsterdamse rechtbank failliet is verklaard. Curator Karien Burg moet het faillissement afwikkelen.
Uit het register blijkt verder dat dochterbedrijf DIG BV al in januari op de klippen liep. Burg, die deze week de inboedel van het Amsterdamse kantoor laat veilen, schrijft in haar eerste curatorenverslag dat dat bedrijf volgens de bestuurders failliet ging omdat aandeelhouders geen vers kapitaal meer in het bedrijf wilden steken.
Miljoenenverliezen
Als beginnend bedrijf moest DIG volgens de bestuurders 'veel investeren', en maakte 'weinig winst'. Dat is nog positief gesteld, want het bedrijf maakte in werkelijkheid helemaal geen winst. Integendeel, vorig jaar boekte DIG BV bijna 1,6 miljoen euro verlies op een omzet van ruim 1,8 miljoen. In de afgelopen vier jaar bedroeg het verlies opgeteld bijna 5,8 miljoen euro.

Ook mede-oprichter Chris Bakker noemt corona als een belangrijke oorzaak van het faillissement. Volgens hem stond Digital Insurance Group begin 2020 op het punt om enkele grote projecten binnen te halen, en een nieuwe kapitaalinjectie van 10 miljoen euro. Door de coronapandemie ging daar een streep door.
"Op het laatste moment trokken de investeerders zich terug", aldus Bakker. Na het afhaken van geldschieters als het Amerikaanse Route 66 Ventures werd de fintech volgens de mede-oprichter nog een tijdje overeind gehouden door leningen, mede van de Nederlandse investeerder Finch Capital.
"Finch bleef in ons geloven, maar wilde uiteindelijk ook alleen maar verder als er een nieuwe geldschieter zou bijkomen. We zijn daar heel dichtbij gekomen, maar het is net niet gelukt", aldus Bakker.
Zürich kocht onderdelen
Volgens het eerste curatorenverslag is een deel van de activiteiten van DIG inmiddels overgenomen door een koper, die daar 700.000 euro voor betaalde. Ook konden daardoor 10 van de 14 medewerkers aan de slag blijven.
Volgens Bakker is verzekeringsgigant Zürich de koper. "Het bedrijf bestaat niet meer, maar het mooie product leeft voort onder Zürich. Mijn aandelen zijn helaas niets meer waard, maar ik ben wel een van de medewerkers die mee kon gaan naar de nieuwe eigenaar."