Beademingssystemen

Weer probleem met apparatuur Philips, Britten melden meerdere doden

20 april 2022 13:12
Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Er zijn nieuwe problemen aan het licht gekomen met beademingsapparatuur van Philips. Door het defect in de apparatuur zouden meerdere mensen zijn overleden, schrijft de Britse zorgwaakhond MHRA.

Philips onderzoekt of het overlijden van één patiënt en het letsel van vier anderen het directe gevolg is van die uitval, zegt de fabrikant tegen persbureau ANP. De Britse zorgwaakhond, de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), schrijft dat er wereldwijd meerdere mensen zijn overleden door het defect.

Wereldwijd meer dan 300 meldingen

De MHRA zegt in maart door Philips te zijn gewaarschuwd dat er een belangrijk veiligheidsprobleem is met beademingsapparatuur. Dat kan ertoe leiden dat de apparaten onverwacht uitvallen, waardoor patiënten dus niet meer beademd worden. Daarbij zou niet altijd een waarschuwing worden gegeven door het apparaat dat het zichzelf uitschakelt. 

Wereldwijd zijn er 340 meldingen van problemen met de beademingsapparatuur, schrijft de Britse zorgwaakhond. Tegenover het ANP noemt Philips 383 meldingen van het onverwachts uitvallen van de apparaten. In 377 gevallen viel het apparaat uit, maar ging het alarm wel af en konden artsen en verplegers dus snel ingrijpen. In zes gevallen ging er geen alarm af. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slaapapneu-kwestie blijft Philips achtervolgen, maar ceo twijfelt niet aan eigen positie

Philips was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Onvoldoende zuurstof

Het probleem doet zich voor bij de beademingsapparaten die in ziekenhuizen gebruikt worden als ondersteuning voor patiënten die nog wel zelf kunnen ademen. Het gaat om de types V60 en V60 Plus. Daarvan zijn er wereldwijd 105.000 in gebruik. Ook beademingsapparatuur die bij de patiënt wordt ingebracht, het type V680, heeft met het mankement te maken, schrijft de MHRA.

Het is nog onduidelijk waar de slachtoffers zijn gevallen. In ieder geval niet in Nederland of het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Amerikaanse zorgwaakhond FDA zijn er ook in de Verenigde Staten geen mensen gewond geraakt of overleden door de storing in de beademingsapparatuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'185 Nederlanders met rechtsbijstand vanwege haperende apneu-apparaten Philips'

Weer tegenvaller

Het bericht is weer een tegenvaller voor Philips en voor beleggers in het bedrijf. In het eerste kwartaal van vorig jaar zette het bedrijf al 250 miljoen euro opzij vanwege een terugroeproepactie van beademingsapparatuur.

Patiënten kunnen door gebruik van de apparaten onder andere last krijgen van ademhalingsproblemen, ontstekingen en mogelijk zelfs giftige en kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen. In juni 2021 kwam daar nog eens 250 miljoen euro bij en begin dit jaar nog eens 225 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Megarechtszaak tegen Philips om apneu-apparaten

Schadevergoeding

Volgens een rapport van de Amerikaanse zorgwaakhond FDA wist het management van Philips in de VS in januari 2020 al van problemen, maar de top in Amsterdam kwam dat ruim een jaar later pas ter ore.

Ondertussen zijn gebruikers naar de rechter gestapt voor schadevergoeding. In november ging het om duizenden Amerikanen. Volgens de advocaat kan dat Philips miljarden euro's gaan kosten. In januari van dit jaar zei Philips-topman Frans van Houten niets te kunnen zeggen over de kosten voor Philips.

Beleggers hebben inmiddels hun conclusies getrokken. De koers van Philips stond begin april vorig jaar nog boven de 50 euro. Daar is nu nog maar iets meer dan de helft van over. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van