Ga naar de inhoud
Werk tot 22.00 uur

'Nog steeds kinderarbeid bij PostNL in België'

Een bezorger van PostNL (archiefbeeld) Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Voor PostNL België zijn nog altijd minderjarigen aan het werk. Zij sorteren en bezorgen pakketjes, schrijven Belgische media. Het zou om onder meer een jongen van 13 gaan.

Journalisten van de Belgische televisiezender VTM en de krant Het Laatste Nieuws volgden een onderaannemer bij wie ze sterker vermoedens hadden dat hij met jongeren werkt.

"Keer op keer zagen we een wel heel erg jonge bezorger uit de auto stappen, pakjes sorteren en bezorgen", aldus onderzoeksjournalist Joppe Nuyts van VTM Nieuws in een videoreportage.

'Van 13.00 tot 22.00 uur'

Later zei de jongen van 'amper 13' tegen hem dat hij twee tot drie dagen in de week werkt. "Als er veel pakketjes zijn, dan werk ik van 13.00 tot 22.00 uur."

'Topman
Lees ook:
'Topman van PostNL België opgepakt, verdacht van mensenhandel'

VTM en Het Laatste Nieuws kwamen maanden geleden al met het nieuws van kinderarbeid bij onderaannemers bij PostNL. Daar is in de tussentijd blijkbaar niets aan veranderd, ondanks meerdere invallen van de politie in verschillende depots van de postbezorger.

PostNL: ons is niets gebleken 

PostNL zegt in een schriftelijke verklaring dat het gaat om 'anonieme, niet te controleren informatie waarin wordt beweerd dat bezorgondernemers zouden werken met minderjarigen'.

'Als er veel pakketjes zijn, dan werk ik van 13.00 tot 22.00 uur.'

"Deze beschuldigingen zijn eerder geuit in november vorig jaar. In geen van onze talloze dagelijkse, 100% dekkende controles en onderzoeken is hiervan iets gebleken. Het waarheidsgehalte van anonieme getuigenissen en geblurde beelden is niet te controleren; niet voor ons en niet voor andere partijen."

'Wel op camera's in depots te zien'

Maar Nuyts, die de zaak zoals gezegd aan het rollen brachten, vraagt zich af hoe grondig de inspecties van PostNL zijn, 'als wij ze herhaaldelijk wel vinden'.

De jongen van 13 jaar zei tegen hem dat hij ook werkt in depots van PostNL in België. "Maar die hangen vol met camera's, dus als daar een 13-jarige rondloopt, dan moet PostNL dat ook zien", aldus Nuyts in de reportage.

'Aangemoedigd om te liegen over leeftijd'

"PostNL zei sporadisch wel dat jongeren niet mochten werken, maar zeker op drukke dagen, of als er geen opvang was, dan reden ze toch mee en werd er door PostNL een oogje dichtgeknepen", zeiden onderaannemers volgens Nuyts.

Kinderen van 13 die bij PostNL werken zouden ook worden aangemoedigd om tegen de sociale inspectie te liegen over hun leeftijd.

Topmanagers
Lees ook:
Topmanagers PostNL in België langer vast

Bij vragen aan onderaannemers in België waarom ze met kinderen werken kwam één reden veel terug en dat is om de kosten te drukken, aldus Nuyts.

Minister wil 'task force'

De Belgische federale minister Petra De Sutter (Post) heeft ook al gereageerd. "Ik wil voorzichtig zijn en ik weet niet of het een wijdverbreid probleem is, maar als deze beelden echt laten zien wat ik zag dan moeten we dit aanpakken met meerdere ministers."

De Sutter gaf ook aan dat ze een taskforce wil oprichten om te voorkomen dat er nog minderjarigen worden ingezet in de post- en pakkettensector.

'Mensenhandel'
Lees ook:
'Mensenhandel' bij PostNL in België: 'Bij Nederlandse pakketbezorgers net zo erg'

Topman PostNL België opgepakt

PostNL ligt de laatste tijd flink onder vuur in België vanwege vermeende misstanden. Recent werden nog enkele bestuurders van PostNL België, onder wie de topman van de Belgische tak, opgepakt toen justitie invallen deed in drie depots van PostNL.

Inmiddels zijn ze weer vrijgelaten, maar de bestuurders worden nog steeds ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie. Er zou ook sprake zijn van mensenhandel en valsheid in geschrifte. De Belgische autoriteiten onderzoeken PostNL al langer vanwege onder meer vermeende misstanden rond zwartwerk en deeltijdwerk.