Ga naar de inhoud
Nettoverlies 153 miljoen

Verkoop industriegigant Stork vertraagd, opnieuw megaverlies

Na ruim een jaar zijn de Amerikanen Stork nog steeds niet kwijt. Beeld © ANP

De verkoop van de Nederlandse industriële onderhoudsgigant Stork door zijn Amerikaanse moederbedrijf Fluor heeft vertraging opgelopen. Vorig jaar boekte het bedrijf opnieuw grote verliezen.

Dat blijkt uit het meest recente jaarverslag van de Amerikaanse bouwgigant Fluor Corporation. De Amerikanen kochten Stork Technical Services eind 2015 voor 695 miljoen dollar, ofwel 642 miljoen euro.

Kostbare mislukking

Fluor had destijds grote plannen met de nieuwe aanwinst, maar de overname liep uit op een kostbare mislukking. De verwachte synergievoordelen tussen de ontwerp-, bouw en onderhoudstakken bleven uit, en de omzet zakte in. Dat leidde ertoe dat Fluor voor honderden miljoenen moest afschrijven op Stork.

Hoe
Lees ook:
Hoe de overname van Stork door Amerikanen eindigde in tranen

Begin vorig jaar kondigden de Amerikanen aan dat zij Stork weer wilden afstoten. Dat is inmiddels nog steeds niet gebeurd. In het begin maart verschenen jaarverslag schreef Fluor 'de afronding van de verkoop begin 2022 te verwachten'.

Verkoop vertraagd

Maar medio april is de verkoop nog steeds niet rond. Woordvoerder Brian Mershon van Fluor zegt geen verklaring te kunnen geven voor die vertraging, omdat het bedrijf in de zogenoemde 'stille periode' voor de presentatie van de kwartaalcijfers op 6 mei zit. "Dan zullen we de meest actuele informatie over Fluor inclusief Stork geven."

Het hoofdkantoor van Stork in Utrecht antwoordde niet op herhaalde gemailde verzoeken om toelichting. De afdeling communicatie en directeur Taco de Haan waren telefonisch onbereikbaar.

Omzetherstel

Uit het jaarverslag van Fluor blijkt verder dat Stork vorig jaar opnieuw niet wist te overtuigen.

Olie-
Lees ook:
Olie- en chemiedienstverlener Stork schrapt driehonderd vaste banen

Weliswaar herstelde de omzet van het bedrijfsonderdeel iets, met een stijging van 6,5 procent tot bijna 1,6 miljard dollar. Ook het bruto-resultaat verbeterde, van ruim 5 miljoen negatief in 2020 naar ruim 40 miljoen dollar positief in 2021.

Opnieuw megaverlies

Maar vooral als gevolg van nieuwe eenmalige afschrijvingen, reorganisatiekosten en andere exit-kosten schreef Stork onderaan de streep opnieuw zwaar rode cijfers. In 2021 bedroeg het megaverlies 166 miljoen dollar, omgerekend 153 miljoen euro.

Het jaar daarvoor had het nettoverlies 211 miljoen dollar bedragen, ofwel 195 miljoen euro. Bij Stork werken wereldwijd zo'n 17.000 mensen, waarvan 3000 in Nederland.