Ga naar de inhoud
Miljoenensteun

Grootste brouwer haalt Oekraïens bier naar Nederland

Steunbier Chernigivske met marketingmanager Anna Rudenko. Beeld © ANP

Biergigant AB InBev brengt het Oekraïense biermerk Chernigivske naar Nederland. De verkoopopbrengsten zullen volgens het bedrijf worden gedoneerd aan organisaties die humanitaire hulp verlenen in het door Rusland binnengevallen Oekraïne.

Begin mei moet het in tal van winkels en in de horeca beschikbaar zijn. AB Inbev zegt in het kader van het initiatief een bedrag toe van minimaal 5 miljoen euro aan de hulporganisaties, waaronder Caritas International.

Grootste brouwer

Met een omzet van ruim 54 miljard dollar in 2021 is AB Inbev veruit de grootste bierbrouwer ter wereld. Het concern verkocht vorig jaar bijna 582 miljoen hectoliter bier. In Nederland is de brouwer bekend van merken als Bud, Hertog Jan, Jupiler en Leffe.

Heineken
Lees ook:
Heineken in Rusland: van groeiparel tot hoofdpijndossier

Volgens AB InBev is Chernigivske het populairste biermerk van Oekraïne. Normaal wordt het in Oekraïne zelf gebrouwen maar nu laat AB InBev het in verschillende brouwerijen in Europa maken, onder meer in Duitsland en België.

Oekraïens bier

"De humanitaire crisis zet het leven van miljoenen mensen op zijn kop. Door Chernigivske buiten Oekraïne op de markt brengen kunnen leveren we een extra bijdrage leveren aan humanitaire hulp voor Oekraïne", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "Hopelijk willen veel consumenten daar aan bijdragen."

Begin april werd het Oekraïense bier al op de markt gebracht in het Verenigd Koninkrijk. Hoe het daar precies verkoopt kan een woordvoerder niet zeggen. Maar het is de bedoeling dat het bier in meerdere landen beschikbaar wordt. Dat zal in eerste instantie tijdelijk zijn, maar als er veel vraag is blijft het mogelijk langer verkrijgbaar.

Het initiatief wordt geleid door Anna Rudenko. Zij is marketingdirecteur van Chernigivske in Oekraïne. Momenteel verblijft ze in België, waar ze vorige maand met een deel van haar familie naartoe is gevlucht vanwege de oorlog in haar thuisland.

AB Inbev niet weg uit Rusland

Tegen de achtergrond van de steunactie rond Chernigivske is het opmerkelijk dat AB Inbev nog wel actief is in Rusland. Vorige maand kondigden brouwers Carlsberg en Heineken, de nummers één en drie op de Russische biermarkt, aan zich uit het land te zullen terugtrekken.

AB Inbev is in Rusland actief via een joint venture met de Turkse brouwer Efes. In maart liet de biergigant weten geen meerderheidsbelang of zeggenschap in dat gezamenlijke bedrijf te hebben, en dus ook niet te kunnen voorkomen dat haar bieren in Rusland worden verkocht. 

"Wij hebben de controlerend aandeelhouder verzocht om de licentie voor de productie en verkoop van Bud in Rusland te staken", zei de brouwer destijds. "Ook zullen wij afzien van de financiële resultaten van de activiteiten van de joint venture."