Ga naar de inhoud
Banen tot 2050

Energiebedrijven willen meiden enthousiast maken voor technisch werk

Er is veel werk bij energiebedrijven. Beeld © ANP

Grote Nederlandse energiebedrijven hebben de komende jaren duizenden technici nodig om ons elektriciteitsnetwerk te versterken. Zonder die versterking kunnen burgers en bedrijven niet verduurzamen. Daar zijn handjes voor nodig, veel handjes. Meer dan nu beschikbaar zijn. Een oplossing: handige jonge meiden.

De vraag naar personeel in de technische sector is net als in veel andere sectoren veel groter dan het aanbod. En daarmee dreigt de energietransitie in gevaar te komen, zeggen energiebedrijven.

Tennet, Liander, Enexis en Stedin hebben de komende vijf jaar dertienduizend technici nodig. Die moeten het elektriciteitsnetwerk versterken. Zo moeten windmolenparken worden aangesloten, stroomkabels getrokken en er moeten laadpalen worden geplaatst. Om het stroomnet klaar te maken voor de toekomst, moet er nog heel veel gebeuren.

Energiebedrijf
Lees ook
Energiebedrijf ten onder aan hoge gasprijs, 90.000 klanten gedwongen tot overstap

In de jacht op technisch personeel zetten energiebedrijven nu in op vrouwen. Die zijn namelijk zwaar ondervertegenwoordigd. Van de 829 monteurs bij netbeheerder Enexis zijn er maar 7 vrouw. Bij Liander, een andere netbeheerder, werkt slechts één vrouwelijke monteur. In totaal heeft Liander er 697.

Wereld te winnen

Daar is dus volgens operationeel directeur Rutger van der Leeuw van Enexis een wereld te winnen. "We kunnen met het personeelstekort dat we hebben sneller tot een oplossing komen als we meer dames kunnen interesseren. Per slot van rekening is het de helft van de beroepsbevolking. Het zou wel fijn zijn als een deel van hen bij ons wil komen werken, want op dit moment zijn het er echt te weinig."

Om vrouwen al op jonge leeftijd te interesseren voor techniek, organiseerde de branche donderdag een Girls Day. Meisjes van 10 tot 15 jaar waren welkom bij bedrijven in het hele land. 6500 meisjes van lagere en middelbare scholen konden een kijkje nemen bij de netbedrijven. 

Minder
Lees ook
Minder eisen aan sollicitanten door personeelskrapte

De energiebedrijven hopen dat de jonge vrouwen over een aantal jaar een baan bij hen in overweging nemen. Van der Leeuw: "Als je er vroeg bij bent, kunnen de meiden dat ook meenemen in hun beslissing over hun toekomstig werk. Het is belangrijk dat er meer meiden komen werken. Dat zorgt voor meer diversiteit en een betere sfeer."

Niet meer stoffig

Dat vrouwen nog maar weinig in de energiebranche zijn komen werken de afgelopen decennia begrijp hij wel. "We waren in het verleden minder aantrekkelijk. We hadden een stoffig imago. Maar nu is het veel leuker en relevanter. Heel Nederland gaat op de schop vanwege de energietransitie. Iedere stoep gaat open. Daar hebben we veel mensen voor nodig." 

Geen stereotypen graag

Nederland wil in 2030 ruim de helft minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, zo staat in het Klimaatakkoord. Het geld is volop beschikbaar, wel zijn daar nog veel extra technische handen voor nodig. Van der Leeuw wil af van het idee dat dat vooral mannenhanden moeten zijn. "We moeten niet te veel in stereotypen kijken. Die tijd is voorbij." 

De kans op een baan blijft ook wel goed, belooft hij: "Het duurt nog wel tot 2050 voordat we klaar zijn met de energietransitie. Dus er is voorlopig genoeg te doen."