Nu de coronasteun gestopt is en veel ondernemers hun belastingschuld moeten terugbetalen, dreigt een slagveld. Ongeveer 200.000 ondernemers staan op het punt van omvallen via een faillissement of vrijwillige bedrijfsbeëindiging. 14 procent van de ondernemers is momenteel 'aan het overleven', aldus onderzoek van de Kamer van Koophandel.
De KvK deed tussen 22 februari en 2 maart onderzoek onder 1135 ondernemers, een representatieve steekproef. Uit het onderzoek blijkt dat het veel ondernemers voor de wind gaat, maar dat er ook een groep is die het heel moeilijk heeft.
14 procent zegt dat hun bedrijf er slecht voorstaat. Het rapportcijfer is bij hen een 5 of lager. 10 procent daarvan is bijna failliet of is aan het overleven. Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar Weer’ bij KVK: "Zij staan voor de vraag: stoppen of doorgaan, en in beide gevallen, hoe dan?"
Ook de energiecrisis lijkt een rol te spelen. Van de ondernemingen, actief in 'energie, water en milieu' zegt 31 procent 'aan het overleven te zijn', bijna evenveel als in de horeca. Ook de detailhandel (11 procent) heeft het moeilijk. Met sectoren als de bouw en industrie gaat het echter prima.
Belastingschuld
De openstaande belastingschuld drukt het zwaarst op de schouders van de ondernemers, die het moeilijk hebben. 13 procent van de ondervraagden heeft schulden of betaalachterstanden, vooral bij de Belastingdienst (55 procent), toeleveranciers (25 procent) en banken (22 procent).
Ondernemers duiken op dit moment soms weg voor de schulden die ze hebben, ziet Klein Swormink. Zijn advies: "Hoe moeilijk ook: maak nu je coronabalans op, zie de situatie onder ogen, duik niet weg. Pak nú aan in het belang van je eigen toekomst."
De situatie van de onderneming heeft bij 13 procent van de ondervraagden impact op het privéleven of leidt tot stress en zorgen.
Hulp
De ondernemers die in zwaar weer verkeren, hebben vaak het idee dat ze er alleen voor staan. Een derde zegt geen hulp te zoeken, maar het zelf op te lossen.
Als er wel hulp gevraagd wordt gaat het vaak om ondernemers die overwegen te stoppen met hun bedrijf, een betaalachterstand hebben, de omzet zien dalen of die zichzelf geen salaris meer kunnen betalen.
Geld van vrienden
Ze kloppen dan onder meer aan bij hun accountant of boekhouder, familie en vrienden, bij de bank en bij de gemeente.
Er zijn echter ook veel bedrijven met wie het goed gaat en bij wie er weer meer opdrachten binnen komen of die helemaal geen last hadden van de crisis. Het gemiddeld rapportcijfer over de huidige bedrijfssituatie is nu een 7.2.
