De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar autoleasebedrijf Car Driver Deals (CDD) dat mogelijk via een piramidespelconstructie miljoenen euro's verdiende en haar klanten dupeerde.
CDD werd in de zomer van 2021 failliet verklaard. De zaak is zo complex dat de curatoren denken nog jaren nodig te hebben voor de afhandeling van de zaak.
Vooruit betalen
Bij CDD konden klanten voor een gereduceerd tarief een auto leasen, maar moesten dan wel een paar jaar vooruit betalen. Op zijn beurt huurde het bedrijf de auto's bij tientallen autoverhuurders en leasemaatschappijen door heel Nederland. Die mochten alleen helemaal niet worden doorverhuurd.
Medio 2021 haalden veel leasemaatschappijen zoals Avis, Sixt en Autohopper hun wagens terug omdat CDD de huur niet betaalde. Auto's werden soms zonder medeweten van de leaserijders opgehaald, met de persoonlijke eigendommen er nog in.
Eigenaren Nederland uitgevlucht
Er zijn meer dan 1300 mensen gedupeerd. Zij hebben naar schatting 11 miljoen euro voorgeschoten, aldus de lijst met vorderingen. Door het faillissement van het bedrijf kunnen ze waarschijnlijk naar hun geld fluiten.
De twee Limburgse eigenaren van CDD, Jan en Geert Golsteijn zijn al bijna tien maanden niet bereikbaar. Ze zijn het land uitgevlucht en antwoorden ook niet op persvragen.
Gezin is 60.000 euro kwijt
"Sommige mensen hebben 60.000 euro vooruitbetaald", zei gedupeerde Agnes Grem, die een Facebookgroep beheert voor mede-gedupeerden, eerder tegen RTL Z. Dat betreft gevallen waarbij bijvoorbeeld twee gezinsleden een auto van CDD hadden, of er een heel dure auto werd geleased.

Op welke zaken het onderzoek van de FIOD zich precies richt, wil een woordvoerder niet zeggen. Ook curator Bob van Brink laat via zijn secretaresse weten momenteel geen mededelingen te doen over de zaak. De andere curator, Peter Broekmans, was onbereikbaar.
Gehuurde bloembakken
Het laatste verslag van de twee curatoren dateert van februari. Daaruit blijkt dat er bij het bedrijf amper geld is te halen. Zelfs de bloembakken, stoelen en bureaus waren van een ander bedrijf, Aikon BV. Dat is overigens ook van de Golsteijns, en eveneens failliet verklaard.
Van alle auto's die verhuurd werden of van het personeel waren, stond er slechts één op naam van het bedrijf. Die auto, een Volkswagen Polo, is inmiddels voor 15.000 euro door de curatoren verkocht.
Explosieve groei
Uit de verslagen en laatste jaarrekening wordt duidelijk dat het autoleasebedrijf afgelopen jaren opmerkelijk snel groeide. In 2019 explodeerde de omzet van 760.000 euro tot ruim 10 miljoen euro. Ook in 2020 werd ruim 10 miljoen omzet geboekt.
Het balanstotaal, zeg maar de totale waarde van de onderneming, groeide dat jaar van 2,5 miljoen tot ruim 7,5 miljoen euro. Wel bestond het balanstotaal in 2019 voor 80 procent uit geleend geld, en slechts 20 procent uit eigen vermogen. Over 2020 is die verhouding onbekend.
Onduidelijk is waar al het geld dat de klanten hebben overgemaakt voor hun leaseauto heen is. De administratie is niet sluitend, aldus de curatoren. "Er is bijzonder veel met geldbedragen geschoven tussen de verschillende bv's van de Golsteijns", zo stellen zij in hun laatste verslag.
Geld verdwenen
"Daarnaast is er nog sprake van substantiële leningen aan derden waarvan niet duidelijk is aan wie deze leningen ten goede zijn gekomen," aldus de curatoren. In gewone mensentaal, mogelijk is er geld verdwenen.
Volgens onderzoek van dagblad De Limburger had Car Driver Deals nauwe banden met Global Technology & Innovation (GTI), een cryptofirma uit Dubai die in een recent verleden is beschuldigd van piramidefraude. Een week voordat CDD instortte reisden de broers naar Dubai.
Global Cars
Onder de naam Global Cars worden ook auto's via een vergelijkbare piramideconstructie aangeboden, zo blijkt uit onderzoek van RTL Z. Het gaat om een identieke constructie waarbij klanten nu duizenden euro's vooruit betalen en dan over 12 maanden tegen een gereduceerd bedrag een luxe auto krijgen.
Zo heb je een Audi A6 voor 8000 euro per jaar, voor dezelfde auto betaal je bij Audi zelf (private lease) ongeveer 1000 euro per maand.
Eigen cryptomunt
Het verschil met Car Driver Deals: hoewel de prijzen in euro's zijn aangegeven, betaal je met een eigen cryptomunt van GTI, de Global Cars Token, nog anoniemer dan eerst.
Global Cars stelt bij de contactgegevens in Nederland gevestigd te zijn, maar noemt geen adres en is niet bij de KvK ingeschreven. Het bedrijf heeft een Belgisch telefoonnummer, maar de klantenservice van het bedrijf is dagenlang niet bereikbaar. "Alle medewerkers zijn in gesprek, laat een boodschap achter", zo luidt de tekst van antwoordapparaat steeds. De domeinnaam van de website is is Dubai geregistreerd.

Het geld van Car Driver Deals is volgens de curatoren dus niet geheel traceerbaar.
Advocaat Olivier van Hardenbroek die via een massaclaim bijna duizend gedupeerden bijstaat, denkt wel te weten waar dat geld heen is. "Dat zit in crypto en in goud", vermoedt hij. Hij is blij dat de FIOD met een strafrechtelijk onderzoek start, zo zegt hij tegen RTL Z.
Belastingdienst
De kans dat de gedupeerden geld krijgen uit de boedel van het bedrijf is namelijk miniem. De Belastingdienst en het UWV hebben voorrang bij het uitdelen van dat geld, en zij vorderen al een miljoen.
"Bij een strafzaak komt er misschien uiteindelijk geld op tafel. Ik heb hierop gewacht en ga nu ook aangifte doen namens de gedupeerden die zich bij de schadeclaim hebben aangesloten", aldus Van Hardenbroek.
Geldleningen
Hij wil ook aangifte doen tegen financiële dienstverlener Perrée & Partners. Via Mijnfinancier.nl, een dochter van dat bedrijf, konden consumenten daar een lening afsluiten om een auto te leasen. Het zou om ongeveer vierhonderd leningen gaan. Het grootste deel daarvan werd via dit bedrijf geleend omdat de reguliere banken het niet aandurfden.
De samenwerking met CDD is inmiddels gestopt, stelde Louis van Drunen, directeur van Perrée & Partners eerder al tegen vakblad Automotive Management. Wel moeten de klanten de lening nog aflossen, hoewel ze geen auto meer hebben.

Advocaat Van Hardenbroek vindt dat het bedrijf kritischer had moeten zijn bij het verstrekken van de leningen. Mogelijk is de manier van handelen strafbaar, zo stelt hij. Van Drunen was niet direct beschikbaar voor een reactie op vragen van RTL Z.
Gedupeerden
Gedupeerden kunnen intussen niets anders doen dan wachten. "De curator bekijkt het dossier maar het kan nog wel twee jaar duren voordat ik antwoord krijg. De kans is klein dat ik mijn geld ga terugkrijgen," zo vat één van de slachtoffers het in een besloten Facebookgroep samen.
Sommige gedupeerden hebben inmiddels weer een andere lening af moeten sluiten om elders een nieuwe auto te kunnen kopen of leasen.
Veel slachtoffers vragen zich af waar de broers Golsteijn zijn. Hun huizen zijn verlaten. Volgens advocaat Van Hardenbroek verblijven zij in Frankrijk of België. "De curatoren hadden ook moeite om contact te krijgen, maar inmiddels hebben zij hen een paar keer gezien."