Ga naar de inhoud
Overschot aan plastic

Albert Heijn wil minder verpakkingen, laat klanten zelf pasta en rijst inpakken

De verpakkingsvrije producten bij de Albert Heijn XL in Rotterdam. Beeld © Albert Heijn

Klanten kunnen binnenkort in drie Albert Heijns verpakkingsvrij boodschappen doen. Producten als rijst, broodbeleg en noten worden aangeboden in dispensers. Klanten kunnen zo zelf een herbruikbare pot of zak vullen. Op deze manier wil de supermarktketen het gebruik van verpakkingsmateriaal terugdringen.

In totaal biedt Albert Heijn 70 producten verpakkingsvrij aan. Rijst, quinoa, hagelslag, suiker; alleen artikelen die lang houdbaar zijn. In eerste instantie bij de XL-vestiging in Rotterdam; later ook in Amsterdam (mei) en Leidschendam (juni). Komend jaar moeten daar nog eens vijftig winkels bij komen.

Niet duurder dan voorverpakt

Klanten mogen zelf een herbruikbare verpakking meenemen om te (her)vullen, of kunnen in de winkel een pot of zak kopen. Die wegen ze eerst leeg en daarna gevuld, om te bepalen hoeveel ze kopen van een product. Vervolgens kunnen ze een etiket uitprinten om bij de kassa te scannen.

Het uitgangspunt van Albert Heijn is dat de verpakkingsvrije producten per kilo niet duurder zijn dan hun voorverpakte variant, zegt een woordvoerder van de supermarktketen tegen RTL Z. "Waar het kan voordeliger."

Verpakkingsvrije
Lees ook:
Verpakkingsvrije boodschappenbezorger Pieter Pot haalt 9 miljoen euro op

Het mooie van dit concept is dat klanten producten gewoon in een eigen, herbruikbare verpakking kunnen meenemen en dat keer op keer, zegt ceo Marit van Egmond. "Ook kun je precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt. Zo zorgen we samen voor minder afval en minder verspilling."

De verpakkingsvrije kruidenierswaren moeten bijdragen aan het voornemen van Albert Heijn om in 2025 twintig miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal te verbruiken dan nu. Daarnaast moeten alle verpakkingen van de eigenmerkproducten tegen die tijd 100 procent recyclebaar zijn. 

Nauwelijks
Lees ook:
Nauwelijks duurzame supermarkten: 'Alleen Ekoplaza en Albert Heijn scoren'

Albert Heijn lag een jaar of drie geleden nog onder vuur, omdat het paprika's per stuk in plastic verpakte. Mede naar aanleiding daarvan besloot de keten om paprika's, bospenen, bananen en zoete puntpaprika's alleen nog onverpakt te verkopen.

Verder bleek de ban op plastic zakjes bij de groenteafdeling niet zo gemakkelijk uit te voeren als de grootgrutter had gewild. Eind 2021 zouden de wegwerpzakjes uit de winkels verdwenen moeten zijn, maar dat duurt nog wat langer.