Ga naar de inhoud
Mensenhandel

Topmanagers PostNL in België langer vast

Rudy Van Rillaer, managing director PostNL België. Beeld © ANP

Twee topmannen van PostNL in België blijven voorlopig vastzitten. Ze werden een week geleden opgepakt vanwege vermeende misstanden rond zwart werk en deeltijdwerk. De rechter moet binnen twee weken beslissen of ze eventueel vrij worden gelaten.

Rudy Van Rillaer, de hoogste baas van PostNL België, zou eigenlijk vandaag onder voorwaarden vrijkomen, maar tegen zijn vrijlating is door de Belgische justitie beroep aangetekend.

Operationeel manager John de Bruin moet om dezelfde reden ook langer bijven zitten. Een derde verdachte komt wel gewoon vrij.

'Mensenhandel'
Lees ook
'Mensenhandel' bij PostNL in België: 'Bij Nederlandse pakketbezorgers net zo erg'

De drie werden opgepakt na een inval in drie depots van PostNL België. Ze worden ervan verdacht leiding te geven aan een criminele organisatie. Ook zou er sprake zijn van mensenhandel en valsheid in geschrifte.

Niet in loondienst

De arrestaties volgden op een al langer lopend onderzoek naar PostNL in België. Bij inspecties in distributiecentra werden meerdere keren misstanden vastgesteld bij de pakjeskoeriers.

Die zijn niet rechtstreeks in loondienst van PostNL, maar werken als zelfstandige onderaannemers of zijn in loondienst bij een onderaannemer.

'Topman
Lees ook:
'Topman van PostNL België opgepakt, verdacht van mensenhandel'

Volgens vakbond FNV gaat er ook in Nederland vaak iets mis.

Waar je dan aan moet denken is het tewerkstellen van illegale chauffeurs, werken zonder documenten, rijden zonder vergunningen, fraude met rij- en rusttijden, niet uitbetalen van de juiste lonen, zo zei FNV-bestuurder Edwin Atema afgelopen week tegen RTLZ.

Krachtig verdedigen

Bij de laatste controle in België werden ook twee depots van het Nederlandse pakjesbedrijf verzegeld. Pakjes die daar liggen, kunnen niet worden bezorgd. PostNL telt in België 9 depots en werkt met 220 onderaannemers. 

PostNL kon maandag niet direct reageren op de langere hechtenis van hun medewerkers. Eerder gaf het postbedrijf aan geen enkel bewijs te hebben gezien voor de beschuldigingen en liet het weten zich daartegen krachtig te zullen verdedigen.