Ga naar de inhoud
Familie neemt belang

Jumbo neemt belang in flitsbezorger Gorillas

Beeld © ANP / Evert Elzinga

De samenwerking tussen Jumbo en flitsbezorger Gorillas wordt nog inniger. De familie Van Eerd, eigenaar van de Jumbo supermarkten, neemt een financieel belang in Gorillas. De flitsbezorger wordt eveneens medesponsor van de wielerploeg Jumbo-Visma.

Jumbo maakt niet bekend welk aandeel de familie Van Eerd krijgt in Gorillas. Ook is niet bekendgemaakt hoeveel geld daarmee is gemoeid. De familie Van Eerd koopt het belang in Gorillas via het eigen investeringsfonds, Mississippi Ventures. Via dat fonds nam de familie eind 2020 ook HEMA over.

Locaties delen

De partijen bekijken verder of Jumbo en Gorillas in steden nog meer samen kunnen werken, bijvoorbeeld door het delen van locaties. De flitsbezorger zou zijn bezorgers dan niet meer via dark stores van bestellingen voorzien, maar via bestaande Jumbo-winkels.

Dark stores zijn dichtgeplakte panden in steden die als magazijn voor bijvoorbeeld flitsbezorgers dienen. Maar die dichtgeplakte ramen, fietsbezorgers die af en aan fietsen en leveranciers die spullen komen afleveren, leveren veel klachten op van buurtbewoners.

Kopzorgen
Lees ook:
Kopzorgen over groeiend aantal bezorgers: 'We krijgen klachten over verkeersveiligheid'

Een aantal gemeenten, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, wil de vestiging van nieuwe dark stores aan banden leggen. Belevering van flitsbezorgers vanuit Jumbowinkels zou dat probleem mogelijk omzeilen.

Wielerteam

Om de naam Gorillas nog meer bekendheid te geven, wordt het een co-sponsor van de bestaande wielerploeg Jumbo-Visma. Ook HEMA staat op de shirts van renners als Tom Dumoulin, Wout van Aert en Marianne Vos.

Sinds begin deze maand levert Jumbo in Nederland en Vlaanderen in een aantal steden A-merken én het eigen huismerk en artikelen van het merk La Place aan Gorillas. Klanten in de steden waar Gorillas actief is, kunnen die producten via de app bestellen en binnen tien minuten thuis laten bezorgen door een fietskoerier van het bedrijf.

Bezorgers
Lees ook:
Bezorgers Gorillas vrezen ongelukken door gevaarlijke fietsen

In Nederland werd de samenwerking tussen Jumbo en Gorillas begonnen in Groningen, Rotterdam en Tilburg. Vorige week werd dat uitgebreid met Haarlem, Leiden, Enschede, Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven en Leeuwarden.

Gorillas via onlinekanalen Jumbo

En daar blijft het niet bij. Volgens financieel directeur Ton van Veen wordt er gewerkt aan een verdere uitbreiding van de samenwerking, waaronder het aanbieden van de bestelservice van Gorillas via de eigen onlinekanalen van Jumbo.

"Bij Jumbo zien we veel potentieel in instant bezorging, waarmee we nieuwe klantengroepen in de grote steden kunnen aanboren", zegt Van Veen. Oftewel: of je nu in de stenen winkel van Jumbo komt, online bij Jumbo bestelt, of iets via Gorillas bestelt, het komt allemaal bij Jumbo vandaan. 

Deze
Lees ook:
Deze supermarkten staan op boodschappenlijstje van Jumbo en Plus

Ook in België wordt er samengewerkt. Jumbo heeft daar nu 18 winkels. In Antwerpen begon Jumbo in februari al met het leveren van producten aan Gorillas. In België is Gorillas, naast Antwerpen, ook in Brussel actief, maar in die laatste stad heeft Jumbo nog geen supermarkten.

Gorillas bezorgt in Nederland in totaal in 13 steden. Naast de steden waar wordt samengewerkt met Jumbo gaat het om Amsterdam en Den Haag.

Bekijk ook deze video:

03:16
De keiharde strijd tussen flitsbezorgers kent maar 1 winnaar