Ga naar de inhoud
Opnieuw contracten verbroken

Aanstelling Overmars kost voetbalclub miljoenen, sponsors haken af

Overmars werd gepresenteerd als nieuwe technisch directeur. Beeld © ANP

De aanstelling van Marc Overmars als technisch directeur kan de Belgische voetbalclub Royal Antwerp FC weleens veel geld kosten. Vrijdag trokken zich opnieuw enkele sponsors terug, andere geldschieters denken er nog over na. Maar vanwege de enorm dikke portemonnee van clubeigenaar Paul Gheysens hoeft Antwerpen niet te vrezen voor een faillissement.

Antwerp presenteerde Overmars begin deze week als technisch directeur, zes weken nadat hij bij Ajax moest vertrekken als gevolg van grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwelijke werknemers van de club. Hij had verschillende vrouwen dickpics gestuurd.

Die komt voorlopig niet meer aan de bak, was na het vertrek de consensus, maar de Vlaamse voetbalclub dacht daar anders over. Een buitenkansje om de club hogerop de voetballadder te helpen, dacht vastgoedmagnaat en clubeigenaar Paul Gheysens.

'Polleke Botox', zoals de ambitieuze Gheysens vanwege zijn uiterlijk soms in Vlaamse media wordt genoemd, zag potentie in de Nederlander. Met Overmars aan het roer zou de club landskampioen kunnen worden. 

Overmars
Lees ook:
Overmars gaat als technisch directeur bij Antwerp aan de slag

Weinig berouw

Bij de persconferentie waarop hij als nieuwe technisch directeur werd gepresenteerd, toonde Overmars niet al te veel berouw over het verleden.

"De bladzijde Ajax wil ik achter me laten, ik wil aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Het is spijtig geweest en daar moet je doorheen en verder en dat ga ik doen." Beloven dat er niet meer zou gebeuren wat er bij Ajax was gebeurd, deed Overmars alleen met een klein knikje van zijn hoofd.

Normen en waarden

Antwerp zei vanaf haar kant dat er niet met de vrouwen binnen de club was overlegd en dat 'de nomen en waarden van de club met die van Overmars matchten'. Dat laatste schoot sponsors in het verkeerde keelgat.

Select Groep, actief in personeelsmanagement, was de eerste sponsor die het contract met de club opzegde. Het contract wordt niet verlengd voor het seizoen 2022-2023.

'Gebrek aan zelfreflectie'

"De keuze om de heer Overmars waartegen momenteel nog een onafhankelijk onderzoek loopt in Nederland, nu reeds te benoemen, druist rechtstreeks in tegen onze waarden en normen."

Het bedrijf wil mensen best een tweede kans geven, maar miste zelfreflectie.

"We betreuren het dat men tijdens de persconferentie het moment voorbij liet gaan om sereen, behoedzaam en weloverwogen te getuigen van dit proces van zelfreflectie en het verworven inzicht, noch door de directie van Antwerp noch door de heer Overmars zelf. Enige zorgvuldigheid in de communicatie of het kies omgaan met de problematiek hebben wij eveneens niet gehoord of gezien."

Antwerp
Lees ook:
Antwerp alsnog door stof vanwege Overmars: 'Cruciale fout gemaakt'

Nog een contract ontbonden

Nadat één schaap over de dam was volgden er meer. Decroes, ontgasser en ongediertebestrijder in de haven, liet via een mail aan het clubbestuur weten dat het contract werd opgezegd. Het bedrijf sponsorde de club al drie jaar en het contract liep nog twee jaar door. Maar die overeenkomst wordt dus verbroken.

“We hebben dit gecheckt bij onze juridische dienst en zijn ervan overtuigd dat we in ons recht zijn. Als dit gevolgen heeft, dan zijn we bereid die te dragen,” aldus het bedrijf tegen Belgische media.

Ook Federale Verzekering houdt het voor gezien. Het eerdere gedrag van Overmars is in strijd zijn met onze normen en waarden, aldus de verzekeringsmaatschappij."

Advocaten

Het sportvoedingsmerk 6D Sport Nutrition laat een advocaat bekijken 'wat de rechten zijn en of ik er wettelijk aan onderuit geraak om het contract vroegtijdig te stoppen', aldus Andy Baert van 6D Sports Nutrition in de Vlaamse pers.

Zelfs partijen die juist geld van de club krijgen, zijn er klaar mee. Het Antwerpse Ziekenhuis ZNA zette de samenwerking met de club on hold. Dat betekent dat de ZNA geen geld of goederen meer aanneemt van de club, en niet meer ingaat op het aanbod om jonge patiënten de aftrap te laten geven of een wedstrijd te laten bijwonen.

Dickpics
Lees ook:
Dickpics kunnen Overmars bonus van 1,25 miljoen kosten

Crisiscommunicatie

De crisismanagers van Antwerp kwamen daarna bij elkaar, er werd donderdag een nieuw statement uitgegeven waarin de club het boetekleed aantrek voor de eerste persconferentie.

"Wij hebben een cruciale fout gemaakt in onze aankondiging, want we hebben het meest evidente niet gecommuniceerd: hoe een veilig werkklimaat voor al onze spelers en medewerkers prioriteit is en dat wij een nultolerantie hanteren op vlak van ongewenst gedrag op de werkvloer."

Over de aanstelling van Overmars zegt de club: "We hebben met Marc Overmars wel degelijk diepgaande gesprekken gevoerd over zijn periode bij Ajax en de zaken die daar gebeurd zijn." Ook zou intussen met alle medewerkers van de club, ook de vrouwen, overlegd zijn.

Mea culpa helpt niet

Een mea culpa voor de eerdere communicatie dus, maar het mag niet baten. Nog meer sponsoren haken af. Vinci Energies en Xior Student housing laten vrijdag weten niet meer met de club geassocieerd te willen worden.

De naam van Vinci Energies is niet meer te zien op de borden langs het veld en de business seat blijft leeg, aldus het bedrijf. 

Havenbedrijf wacht af

De Port of Antwerp, een andere belangrijke sponsor, wacht nog even af. Volgende week staat een overleg gepland met de Raad van Bestuur van het havenbedrijf. "Pas hierna nemen we een besluit en zullen we communiceren," aldus het bedrijf in Vlaamse media. Ook veel andere sponsoren twijfelen nog, en willen met de club praten.

De voetbalclub zegt met alle sponsoren in gesprek te gaan.

Steenrijke eigenaar

Antwerp hoeft intussen niet bang te zijn voor een faillissement. De belangrijkste sponsor van de club is vastgoedinvesteerder en bouwbedrijf Ghelamco. En dat is nu net het bedrijf van clubeigenaar Paul Gheysens, de man die de aanstelling van Overmars regelde.

De zakken van zowel Ghelamco als Gheysens zijn diep. Er werden al tientallen miljoenen in de club geinvesteerd. En Paul Gheyssens is één van de rijkste Belgen met een geschat vermogen van bijna een miljard. Hij kan de club dus overeind houden zolang hij wil.

Moet Marc Overmars zich nu al zorgen maken bij zijn nieuwe club?

05:47