Is het een winkel of niet?

Utrechtse vestiging flitsbezorger Flink blijft dicht

24 maart 2022 12:42 Aangepast: 28 maart 2022 12:52
Een advertentie van Flink in het centrum van Utrecht. Beeld © ANP

Flitsbezorger Flink mag een in Utrecht door de gemeente gesloten filiaal voorlopig niet meer openen. De gemeente sloot de vestiging omdat wat Flink er doet in strijd is met het bestemmingsplan.

De vestiging aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht moet tijdens de inmiddels gestarte bezwaarprocedure gesloten blijven. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. 

Bij de gemeente kwamen tientallen klachten binnen over de vestiging van Flink. Bezorgers parkeren hun fiets op de stoep, er ligt rommel op straat en er ontstaan gevaarlijke situaties. Volgens omwonenden is Flink geen winkel, maar een distributiecentrum. 

Volgens het stadsbestuur is Flink geen detailhandel en mag het daarom niet in het bewuste pand zitten. Flink meent dat als webwinkel wel te mogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amsterdam: voorlopig geen nieuwe dark stores van flitsbezorgers

Uitgestalde producten

De rechter erkent nu ook dat Flink als webwinkel detailhandel is. Maar het voldoet niet aan alle voorwaarden van het bestemmingsplan voor een webwinkel. De vestiging aan de Amsterdamsestraatweg heeft namelijk geen showroom (met uitgestalde producten) en geen afhaalpunt, terwijl dit volgens het bestemmingsplan wel zou moeten bij een winkel op die locatie. Ook als het een webwinkel is.

Flink werkt als 'dark store' die niet toegankelijk is voor publiek. Het bedrijf wilde wel een afhaalpunt maken maar dat maakt nu voor de beslissing van de rechter niets uit.  

Handhaven

Flink is volgens de rechtbank in overtreding en de gemeente mag daarop handhaven. Het verzoek van Flink om tijdens de bezwaarperiode toch open te blijven is afgewezen. De sluiting geldt in elk geval totdat de gemeente over het bezwaar tegen Flink heeft beslist. De gemeente heeft daar maximaal 12 weken voor.

Flink heeft nog een andere vestiging in Utrecht. Die kan, net als de vestigingen van concurrerende flitsbezorgers, open blijven.

Het bedrijf zegt tegen RTL Nieuws in een schriftelijke reactie dat het de uitspraak nader zal bestuderen. "Met de gemeente Utrecht zullen we in gesprek blijven over ons type dienstverlening en hoe men hiermee om kan gaan. Het is goed om te zien dat de rechter heeft erkend dat Flink onder de definitie van detailhandel valt.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van