'Kulargument'

C&A: minder vraag naar nette kleding door corona is doodssteek dochterbedrijf

23 maart 2022 13:45 Aangepast: 24 maart 2022 07:46
C&A zag de vraag naar nette kleding door corona nog verder inzakken. Beeld © ANP

Volgens modegigant C&A is er als gevolg van de coronapandemie steeds minder behoefte aan nette kleding. Daarom trekt het kledingconcern de stekker uit het historische dochterbedrijf Canda. Merkenexpert Paul Moers vindt de sluiting eerder het gevolg van mismanagement.

Topvrouw Ginny Boer van C&A Europe maakte de sluiting van Canda International gisteren in een persbericht bekend. Door de sluiting van het bedrijf, waarvan de belangrijkste vestiging in Duitsland zit, verliezen 113 medewerkers hun baan.

Nette kleding

Canda International was ooit een grote kledingproducent, maar hield zich de afgelopen decennia vooral bezig met de coördinatie van kledingproductie. Het dochterbedrijf bemiddelt tussen inkopers en kledingfabrieken elders, waarbij het zich voornamelijk richt op 'formal wear', dus nette kleding.

"De afgelopen jaren heeft de dalende vraag naar nette kleding en de opkomst van vrijetijdskleding een aanzienlijk effect gehad op het zakelijke toekomstperspectief van Canda", schrijft C&A. "Dat proces is sterk versneld door de covid-pandemie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reorganisatieplan C&A: banen schrappen en investeren in online

Door de maatregelen om corona een halt toe te roepen, gingen mensen massaal thuiswerken en niet meer naar theaters en restaurants. Daardoor nam de vraag naar 'nette kleding' af en zakte de omzet van Canda nog verder in. Volgens C&A was dat de reden om met het bedrijf te stoppen.

'Waardeloze smoes'

Merkendeskundige Paul Moers gelooft weinig van die officiële reden. "Het is een waardeloze smoes. Natuurlijk is tijdens corona de behoefte aan nette kleding tijdelijk ingezakt, omdat iedereen thuis in zijn slobberbroek kon werken. Maar nu iedereen weer naar kantoor gaat, is dat voorbij. Het is een totaal kulargument."

Volgens Moers is er een andere reden voor de sluiting van Canda. "De werkelijke reden is dat C&A al jaren de hele markt mist en geen antwoord heeft op concurrenten als H&M en Zara. Ze kijken daar op een bizarre manier in de achteruitkijkspiegel, in plaats van vooruit te kijken. Er is sprake van een aanhoudend slecht management en een gebrek aan strategie. Dit is gewoon een kostenbesparende maatregel, maar zeg dat dan ook eerlijk."

Lange traditie

C&A-topvrouw Boer erkent in het persbericht dat de sluiting van het dochterbedrijf 'een belangrijke verandering markeert, gezien de lange traditie van Canda International bij het concern'.

Canda is inderdaad al heel lang verbonden met de modegigant, die halverwege de negentiende eeuw ontstond toen de broers Clemens en August Brenninkmeijer hun eerste kledingwinkels in Friesland en Groningen openden. Inmiddels telt C&A Europe ruim 1300 winkels in 18 Europese landen met meer dan 25.000 medewerkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De rijkste familie: zo vergaarden de Brenninkmeijers 22 miljard euro

Al in het begin van de vorige eeuw ging C&A ook zelf kleding produceren, in Nederland via het dochterbedrijf Nationale Confectie Industrie, het latere Canda International. In de hoofdvestiging in de Amsterdamse Pijp werkten voor de Tweede Wereldoorlog al honderden mensen.

In de Amsterdamse kledingfabriek van C&A zitten nu woningen. In de Amsterdamse kledingfabriek van C&A zitten nu woningen.

Lagelonenlanden

In 1985 verkocht C&A de Nederlandse en Belgische productie-ateliers van Canda met 650 werknemers aan de toenmalige bedrijfsleider, omdat de winkelgigant steeds meer kleding liet maken in lagelonenlanden.

Canda International werd omgevormd tot een dochterbedrijf dat de externe productie van kleding ging coördineren. Nu trekt C&A dus ook de stekker uit deze activiteit. Onlangs maakte de winkelgigant wel bekend opnieuw te gaan experimenteren met eigen kledingproductie in Europa, zij het op kleine schaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werkt C&A aan het afschaffen van de uitverkoop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van